Actualitat

ActualitatLlorenç Soldevila incorpora les Illes Balears i Pitiüses al projecte “Geografies literàries” (13.02.2018)


Soldevila dedica el cinquè volum de la col·lecció “Geografies literàries” a les Illes Balears i les Pitiüses, a través de textos de prop d’un centenar d’autors de totes les èpoques que ens conviden a descobrir o redescobrir racons insospitats a través de la literatura. Una obra dedicada al turisme literari a les Illes, que ha comptat amb el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell a través de la Fundació Mallorca Literària i el projecte “Walking on words”.L'autor, Llorenç Soldevila amb el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells, la coordinadora de Cultura de Palma, Francisca Niell i el director general de Turisme, Antoni Sansó.
De Ramon Llull a Sebastià Alzamora, passant per tots els clàssics dels segles XIX i XX, l’obra de Llorenç Soldevila ressegueix el rastre literari que la literatura ha deixat en paisatges com la Serra de Tramuntana o l’illa de Cabrera, sense oblidar la importància literària de Palma o de Manacor.


 


El llibre, editat per Pòrtic, forma part del projecte “Geografies literàries” que l’autor impulsa des de fa anys i que ha donat lloc a nombrosos manuals de descoberta del patrimoni literari associat a territoris de parla catalana com són les comarques barcelonines, lleidatanes, tarragonines, gironines, a més de volums específicament centrats en la ciutat de Barcelona. Amb aquest volum, el patrimoni literari de les Illes Balears i Pitiüses s’incorpora al projecte.


 


“Mallorca i també la resta d’illes han estat territoris molt vinculats de sempre amb la literatura”, ha explicat el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, “no només pels creadors illencs sinó també per tot aquest gruix de creadors d’arreu del món que han vengut a casa nostra. El nostre paisatge està íntimament lligat a la creació literària i la tasca de Llorenç Soldevila ha estat posar de relleu aquesta relació entre literatura i paisatge”.


 


El llibre ha comptat amb el suport de la Fundació Mallorca Literària, que ha col·laborat en l’edició com a part del projecte de divulgació literària “Walking on words. Mallorca literària”. També han col·laborat l’Ajuntament de Palma i l’ATB.


 


L’autor, Llorenç Soldevila, que ara treballa en l’edició que correspon al País Valencià, ha recordat els inicis del projecte l’any 2009. Un projecte, que consta de 12 volums, i que “m’ha permès constatar el valor antropològic d’aquesta geografia literària. Actualment ja hi ha 8 volums editats i en un parell d’anys espero culminar el projecte. No és un recorregut exhaustiu però sí una base de partida per anar creant un teixit de complicitats literàries convençut que la literatura impregna tots els racons de la nostra geografia”. El treball de camp i la recerca que Soldevila desenvolupa en cada una de les seves obres beu dels seus quaranta anys com a docent, molt vinculat a l’elaboració de propostes didàctiques basades en obres de Jacint Verdaguer, Josep Pla, Mercè Rodoreda, Mirquel Martí i Pol i Baltasar Porcel, entre d'altres. 


 


A la presentació de l’obra que s’ha dut a terme aquest dimarts al Centre Cultural la Misericòrdia han assistit el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells; l’autor, Llorenç Soldevila; la coordinadora de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Francisca Niell; i el director general de Turisme del Govern, Antoni Sansó. També està previst un acte de presentació aquest dimecres, 14 de febrer, a les 20 hores, a la llibreria Llibres Ramon Llull de Palma.

Documents relacionats