Español
20/08/18


Recuperació i restauració de pel·lícules
S'inicien a partir de la recuperació i restauració de pel·lícules que duu a terme el Consell de Mallorca d'ençà de l'any 1996. Cal destacar també les donacions i els dipòsits que persones particulars han fet a l'Arxiu, la qual cosa ha permès incrementar-hi sobretot la cinematografia de caràcter documental i familiar.
Pel que fa al material gràfic relacionat amb el cinema, l'Arxiu disposa de més d'un centenar de cartells, principalment dels anys seixanta i vuitanta, i també d'uns sis mil programes de mà de pel·lícules que es projectaren als cinemes de Mallorca entre els anys vint i setanta del segle XX.
Els fons fonogràfics estan formats bàsicament per fons de caràcter musical i per fons d'història oral, que recullen des de cançons de fora vila de diferents indrets de Mallorca fins a entrevistes a personalitats destacades del món de la cultura, la política o l'art, resums informatius radiofònics, etc.

Fons de caràcter musical i fons d'història oral
Fons Musical: L’Arxiu adquireix:
  • Tota la producció musical editada a Mallorca, tant d’artistes locals com de fora
  • La producció editada a l’exterior amb l’única limitació de tenir una relació directa o indirecta amb l’Illa.
A més dels exemplars en suport CD, també es va creant un fons important en discs de vinil entre els quals destaca l’acetat Javaloyas-The Beatles (1964).

L’Arxiu d’Història Oral Joan Miralles (AHOJM): És el resultat de la digitalització, duta a terme pel Servei de Recursos Audiovisuals de la UIB, de 600 hores d’àudio d’entrevistes enregistrades entre les dècades dels anys 70, 80 i 90, en cassets i bobina oberta, pel doctor Joan Miralles i Monserrat del departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears. Consta de 73 CD-ROMs classificats en:
  • Gent des pla, concretament d’Algaida, Ariany, Montuïri, Lloret de Vista Alegre, Petra, Pina, Porreres, Randa, Sant Joan, Sineu, i Villafranca.
  • Literats com Miquel Àngel Riera; científics, entre els quals destaca Guillem Colom Casasnoves; filòlegs, com Francesc de Borja Moll i Casasnovas; folkloristes, com Bartomeu Mulet i Ramis; historiadors, com Isidor Macabich i Llobet, i periodistes/publicistes de les Illes Balears com Josep Mascaró i Pasarius.
  • Altres: sermons, parlaments, conferències i seminaris, com per exemple la inauguració del 2n congrés Internacional de Llengua Catalana (Palma 30 d’abril de 1986) o diversos col·loquis sobre història oral.

El fons fonogràfic COPE Mallorca: El fons fonogràfic de la COPE Mallorca consta actualment d’uns vuit-cents enregistraments sonors en cintes de 18 cm de velocitat curta (7,5), en bon estat, datades aproximadament entre els anys 1960 i 1990 que configuren bàsicament la història de la transició democràtica de les Illes Balears des dels diferents àmbits cultural, polític, històric, artístic, i sociològic, la qual cosa el converteix en un fons de consulta indispensable per a qualsevol tasca d’investigació sobre la realitat contemporània de les Balears.Els enregistraments, actualment digitalitzats per part del Servei de Recursos Audiovisuals de la Universitat de les Illes Balears, abracen des d’entrevistes a diferents personalitats del món de la cultura, la política, l’art, etc., fins a notícies i resums informatius d’esdeveniments significatius del moment, a més de taules rodones, conferències, discursos, concerts, etc.

Tonades de Feina: És el resultat d’un projecte d’investigació etnomusicològic que va rebre l’ajuda del Departament de Cultura del Consell de Mallorca. Consta de 29 CD’s que contenen un conjunt divers d’enregistraments de tonades a diferents zones de l’Illa. Concretament de pobles com Santanyí, Felanitx, Muro, Maria de la Salut, Sant Joan, Llubí, Ses Salines, Es Llombards, Calonge, Binissalem, etc.

La Llotja i la Catedral
La Llotja i la Catedral
Està constituït bàsicament per l’Arxiu Rul·lan que el 1999 va passar a formar part del fons de l'Arxiu. Inclou els treballs fotogràfics de Gaspar Rul·lan Garcias i del seu fill Francesc Rul·lan Buades, que, a partir de l’any 1950, va continuar la tasca de son pare.


Conté una gran quantitat de material:

  • Negatius, tant de vidre com flexibles
  • Positius, tots de gran qualitat tècnica i estètica
  • Algunes càmeres fotogràfiques, objectius, etc.

Cal destacar també la incorporació a l’Arxiu d’unes 4000 postals antigues de Mallorca.


Col·lecció de videos
Conté aproximadament unes 1000 cintes en format VHS destinades a la consulta pública dins les quals s’inclouen les còpies de pel·lícules antigues obtingudes a partir del telecinatge de format cinema a vídeo betacam.