Departament de Cultura, Patrimoni i Esports

L’espectador com a protagonista a l’obra MENDIOLA "Seven Views” de la capella de la Misericòrdia (21.06.2018)


Josep Antoni Mendiola trasllada la seva particular mirada sobre la figura humana en aquesta exposició formada per set escultures creades expressament per aquesta ocasió. Una mostra comissariada per Biel Amer i que es podrà visitar fins al 28 de juliol a la capella del Centre Cultural la Misericòrdia de Palma.


El vicepresident Francesc Miralles amb l'artista Josep Antoni Mendiola, el comissari Biel Amer i el director insular de Cultura, Rafel M. Creus.
El vicepresident Francesc Miralles amb l'artista Josep Antoni Mendiola, el comissari Biel Amer i el director insular de Cultura, Rafel M. Creus.
“Convertir l’espectador en una peça d’art”. Aquesta és la filosofia que ha impulsat l’artista mallorquí a crear aquesta obra formada per set peces amb forma humana realitzades amb resina de polièster i fibra de vidre.


 


Unes escultures col·locades estratègicament a les balconades, absis i part superior de la capella de la Misericòrdia a mode de voyeurs que observen aquells que visiten la instal·lació.


 


“Aquesta iniciativa no es planteja com una exposició en sentit estricte sinó que hi ha una interacció entre l’espectador i les obres. La idea és que l’espectador quan entri a la capella tengui la visió de que ell és el protagonista”, explica Biel Amer, comissari de la mostra.


 


Les peces, realitzades per Mendiola al seu taller expressament per ser exhibides en aquest espai de la Misericòrdia, es complementen amb unes pantalles de miralls situades als laterals de la capella. “He volgut canviar els papers. Els personatges miren als qui els miren. L’espectador és, fins i tot, éspectador d’ell mateix. Això queda palès amb el joc dels miralls on es veurà la persona reflectida i deformada”, assegura Mendiola qui cerca crear “una imatge distorsionada de l’espectador fent homenatge a Valle Inclán i als miralls concaus i convexos de l’esperpento”.


 


L'exposició MENDIOLA "Seven Views" és una de les propostes seleccionades a partir de la convocatòria pública que va posar en marxa l'any passat el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports per atraure projectes expositius a les sales del Consell de Mallorca aquest 2018, entre elles la capella. Aquesta proposta és un exemple "d'una manera diferent de funcionar a nivell expositiu per part del Consell" ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "perquè donam resposta a una demanda del món cultural de dotar de major transparència els criteris de selecció dels projectes expositius que impulsam". 


 


La mostra es podrà visitar fins al 28 de juliol de dimarts a divendres d'11 a 14 hores i de 17.30 a 20.30 hores i els dissabtes de 11 a 14 hores. 

Documents relacionats