Departament de Cultura, Patrimoni i Esports

El Consell declara BIC el fons d'art de Sa Nostra fins a la meitat del segle XX i la col·lecció de numismàtica (14.06.2018)


El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat per unanimitat la declaració com a Bé d'Interès Cultural de 125 pintures del fons d'art de Sa Nostra datat entre el segle XVI fins a la primera meitat del segle XX i de la col·lecció de numismàtica de l'entitat. Una declaració que implica mesures de protecció com l'obligació de mantenir la unitat de totes dues col·leccions, així com garanties d'una conservació correcta de totes les peces.Moment de la votació de la declaració BIC de part del fons pictòric de Sa Nostra i de la col·lecció de numismàtica, avui al Ple del Consell de Mallorca.
La declaració de BIC aprovada avui en el Ple del Consell de Mallorca afecta, d'una banda, 125 pintures del fons d'art de Sa Nostra datat fins a mitjan segle XX i, de l'altra, la col·lecció de numismàtica de l'entitat formada per 484 monedes que abasten tots els períodes culturals històrics de les Balears i Pitiüses -des del període púnic d'Eivissa fins a la Guerra civil espanyola-.


 


En paraules del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, "aquesta declaració farà possible que les dues col·leccions no se puguin disgregar i que l'administració competent, en aquest cas el Consell de Mallorca, n'estigui al corrent de la seva ubicació i tenguem coneixement de qualsevol moviment previst". Miralles ha destacat la col·laboració que ha ofert la propietat durant tot el procés de catalogació dut a terme pels tècnics de Patrimoni: "unes tasques que han constatat que les peces es troben en un bon estat de conservació. En aquest cas l'administració ha actuat en el moment que toca i no hem de plànyer la fuita de part d'aquestes col·leccions".


 


Miralles ha apuntat que la declaració BIC d'aquestes dues col·leccions ha de servir per fomentar la divulgació i coneixement d'aquestes entre la població. I ha explicat que des de Patrimoni del Consell de Mallorca es continua fent feina en l'anàlisi del valor patrimonial de la col·lecció pictòrica de Sa Nostra de la segona meitat del segle XX fins a dia d'avui.


 


Les dues col·leccions BIC de Sa Nostra


 


Pel que fa a la col·lecció pictòrica -formada per més d'un centenar de pintures, dibuixos i obra gràfica-, el valor rau en el fet que és una col·lecció clau per explicar l'art a les Illes, especialment a Mallorca entre el segle XIX i la primera meitat del XX. A això se suma la qualitat individual de moltes de les peces i la representació de figures i espais clau en la història -com ara, el rei En Jaume o visions històriques de la ciutat de Palma. Valors que la converteixen en una col·lecció incomparable, fet que la fa mereixedora de la màxima protecció que preveu la Llei 12/98 del patrimoni històric de les Illes Balears. Els informes tècnics constaten també que l'estat de conservació de les peces, en general, és bo, ja que moltes han estat restaurades o, com a mínim, tutelades per l'entitat.


 


Pel que fa a la col·lecció de numismàtica de Sa Nostra, és l'alt nombre d'encunyacions fetes a les seques balears i, en especial, la de Mallorca el que li proporciona un valor afegit, i la converteix en mereixedora de la declaració de bé d'interès cultural. La col·lecció és una mostra claríssima de les encunyacions fetes per la seca de Mallorca, que va estar en funcionament des de Jaume II de Mallorca fina a 1787. També hi són presents les encunyacions fetes durant la Guerra del Francès, així com un conjunt de monedes púniques i de monedes islàmiques encunyades a Mallorca que corroboren l'alt valor documental i històric del conjunt.


 


Principals mesures de protecció


 


La declaració com a bé d'interès cultural implica un seguit de mesures de protecció. D'una banda, s'ha de mantenir la unitat de les dues col·leccions i aquestes s'han d'ubicar en un espai amb les condicions adequades per a una conservació correcta.


 


La propietat també ha de comunicar al Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca qualsevol acte jurídic i tècnic que es pugui produir en el fons que són objectes d'aquesta protecció. A més, qualsevol intervenció de conservació o restauració que s'hagi de dur a terme a les peces que formen part d'aquestes dues col·leccions necessitaran l'autorització prèvia de la Comissió Insular de Patrimoni Històric.


 


 

Documents relacionats