Departament de Cultura, Patrimoni i Esports

La primera expedició a l'Everest arriba en format fotogràfic a la Misericòrdia (07.03.2018)


“Everest 1921” compta amb fotografies i mapes de l'Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya i del fons de la Royal Geographical Society. Uns documents que mai s'havien exposat a Mallorca. L'exposició, enmarcada dins la 9ª Mostra de cinema de muntanya de Palma 2018, romandrà oberta del 9 de març al 9 d'abril.El director insular de Cultura, Rafel M. Creus durant la presentació de l'exposició amb els comissaris Tomeu Tomas i Ferran Tolosa, i el responsable de l'ASIM, Francesc X. Bonnín.
El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports, a través de l'Arxiu del So i de la Imatge, ha presentat avui l'exposició fotogràfica “Everest 1921”. La mostra està composta per 27 fotografies i 3 mapes de l'època arribats del fons de l'Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya i del fons de la Royal Geographical Society. Uns documents que encara no havien vist la llum a l'illa de Mallorca, i que plasmen la primera expedició a l'Everest l'any 1921.


 


La mostra s'inaugurarà aquest divendres a les 19:30 a la sala de la tercera planta del Centre Cultural la Misericòrdia, lloc on romandrà exposada la col·lecció fins dia 9 d'abril.


 


El director insular de Cultura, Rafel M. Creus, ha qualificat de repte aquesta exposició perquè “ no estam acostumats a veure uns escaladors d'aquella època i amb els mitjans que tenien, que no són els mitjans dels que es disposa avui en dia”. Tomeu Tomàs, un dels comissaris de l'exposició juntament amb Ferran Tolosa, destaca que “és interessant saber que aquestes expedicions en aquella època no perseguien fer cim sinó dur a terme una tasca d'exploració i de reconeixement del territori per preparar altres expedicions posteriors que sí tendrien com a objectiu prioritari fer el cim de l'Everest”, com va passar l'any 1953. Seguint aquesta línia el responsable de l'Arxiu del So i de la Imatge, Francesc Bonnín ha afegit que “aquestes fotografies tenen un doble intères perquè es varen fer amb uns objectius científics i documentals però actualment tenen també un interès estètic i artístic, fet que fa més interessant encara l'exposició”.


 


La Royal Geographical Society, juntament amb l'Alpine Club crearen el Mount Everest Committee, organisme coordinador i finançador de les nou expedicions que es realitzaren a l'Everest, fins arribar a culminar el cim, l'any 1953. A les tres primeres expedicions, el 1921, el 1922 i el 1924 hi participà en George Mallory, qui podria haver estat el primer home en arribar al cim el 1924, fet que no s'ha pogut demostrar mai.


 


L'exposició, enmarcada dins la 9ª Mostra de cinema de muntanya de Palma 2018, ens ofereix la possibilitat d'admirar els paisatges i conèixer de més aprop les gestes d'aquells pioners i aventurers que, fa quasi un segle, intentaren arribar al sostre de la Terra.

Documents relacionats