Departamento de Cultura, Patrimonio y Deportes

Blai Bonet i els artistes santanyiners, fins al 24 de febrer a la Casa de Cultura de Santanyí (23.12.2017)


El vicepresident primer, Francesc Miralles, ha inaugurat aquest migdia l'exposició "Sortia al camp groc, sec, eixut i vast de Santanyí" en el marc del projecte "Blai Bonet: Saber mirar salva", una iniciativa de la Fundació Mallorca Literària del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca en col·laboració amb l'Ajuntament de Santanyí. Un projecte que coincideix amb el 20è aniversari de la mort del poeta.
El projecte "Blai Bonet: Saber mirar salva" és una convidada a rellegir l'art contemporani a través de la personal mirada del poeta santanyiner: Blai Bonet: "en Blai de Cas Carriguer", l'escriptor que des de la casa del carrer de Palma 74 va crear una obra sòlida i radicalment nova, que va canviar el rumb de la literatura catalana de postguerra. 


 


Poeta i novel·lista, Bonet també destaca dins l'àmbit de la crítica d'art. S'hi iniciarà a Santanyí, on de la mà de Bernat Vidal i Tomàs establirà relació amb el pintor Francisco Bernareggi, amb qui descobrirà Casagemes i Picasso. Anys després, de retorn de l'etapa barcelonina, s'impicarà en el naixement de la Sala Pelaires de Palma i travarà amistat amb molts artistes de l'illa, però molt especialment en el redol santanyiner. Aquí, on el camp és "groc, sec, eixut i vast" Blai Bonet apregué de Bernareggi, estimà la pinzellada de Camargo, els paisatges de Busser, l'experimentació de Tomeu Pons i l'art nou de Tomeu Estelrich. Al redol s'integrarà l'amic i editor Damià Huguet. I amb ells i devora ells Blai Bonet esdevindrà també artista plàstic a través de la creació dels seus "quadres escrits", una col·lecció de 122 làmines en les quals l'autor va més enllà de la creació literària i experimenta amb nous llenguatges. 


 


"Celebrar i commemorar la vida i obra de Blai Bonet també s'ha de fer des de Santanyí", ha explicat el vicepresident primer, Francesc Miralles, "perquè des d'aquí és des d'on se pot entendre millor la seva dimensió. Això no treu que des del Consell de Mallorca entenguem la figura de Blai Bonet com un element que ens ha d'ajudar a projectar i divulgar la creació literària i poètica que es fa a la nostra illa, dins i fora de Mallorca. Un objectiu que serà possible a partir del Centre de Poesia que posarem en marxa aquest 2018 a la casa natal del poeta santanyiner".


 


És aquest redol santanyiner el que inspira l'exposició que des d'aquest dissabte, 23 de desembre i fins el 24 de febrer de 2018 es podrà visitar a la sala d'exposicions de la 1a planta de la Casa de Cultura Ses Cases Noves de Santanyí. La mostra combina obres d'artistes que formaren part de l'entorn creatiu santanyiner i les acompanya de citacions del propi Blai en relació a aquells artistes -Francisco Bernareggi, Sebastià Busquets "Busser", Camargo, Tomeu Pons i Tomeu Estelrich-. Es combinen obres procedents del Fons d'Art de l'Ajuntament de Santanyí amb obres de la col·lecció particular dels hereus de Blai Bonet i d'altres cedides pels artistes. També s'inclouen diverses de les làmines d'obra pròpia de Blai Bonet, acompanyades amb una cita de l'escriptor i amic Damià Huguet. 


 


Concebuda en el marc del projecte "Saber mirar salva", la mostra santanyinera se centra en el món artístic de l'àmbit local on vivia l'autor, complementant així la mirada integral oferida per les dues exposicions centrals ubicades al Centre Cultural la Misericòrdia de Palma, punt de partida d'una exposició en ruta amb fites marcades en altres 7 sales d'art de Mallorca: Es Baluard, Fundació Miró, Claustre de Llucmajor, Museu de Pollença, Museu Can Prunera de Sóller i Cartoixa de Valldemossa. 


 


A l'acte d'inauguració, celebrat aquest dissabte migdia a la Casa de Cultura de Santanyí han assistit el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; la consellera de Cultura del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Santanyí, Ricarda Vicens; el director insular de Cultura, Rafel M. Creus; la directora de la Fundació Mallorca Literària, Carme Castells; així com membres de la família de Blai Bonet. 

Documentos relacionados
Fotografías