Departament de Cultura, Patrimoni i Esports

El Principal estrena dijous "Les darreres paraules", el debut teatral de Carme Riera (09.10.2017)


El Teatre Principal de Palma estrenarà el proper dijous 12 d’octubre el muntatge teatral "Les darreres paraules", de Carme Riera, el que suposa el debut de l’escriptora i acadèmica en la literatura dramàtica. Dirigida per Rafel Duran, és interpretada per Andreu Benito i Josep Orfila. La demanda d’entrades fa ampliar les funcions a la Sala Petita.El vicepresident primer, Francesc Miralles, amb l'escriptora Carme Riera, el director de l'obra Rafel Duran, el director del Teatre Principal, Carlos Forteza i Rafel Lladó.
Aquesta obra, una producció pròpia del Teatre Principal de Palma, s’estrenarà una setmana després de La nit de Catalina Homar, de José Carlos Llop, que, en les seves dues primeres representacions ha tengut els elogis unànimes de les crítica i el favor del públic que ha omplert la Sala Gran. Ambdues obres, cada una a la seva manera, exploren el món de l’Arxiduc Lluís Salvador i la mitologia que s’ha creat entorn a la seva figura i les seves estances a Mallorca.


 


De fet, la gran expectació que ha aixecat l’estrena de Les darreres paraules, que ha exhaurit pràcticament les entrades de les dues primeres funcions, ha obligat al Teatre Principal a programar una funció més el dia 14 d’octubre. D’aquesta manera, les funcions d’aquest muntatge seran a la Sala Petita el dia 12 d’octubre a les 20 hores, els dies 13 i 14 a les 21.30 hores, i els dies 19 i 20 a les 20 hores.


 


Memòries personals


A Les darreres paraules, l’Arxiduc, malalt i ancià, dicta al seu darrer secretari les seves memòries personals, un testimoni que no es podrà fer públic fins 25 anys després de la seva mort. Dirigida per Rafel Duran, l’obra és interpretada pel reconegut actor català Andreu Benito, que dona vida a l’aristòcrata i per Josep Orfila, que encarna el paper del secretari.


 


L’obra ha estat presentada avui matí en un acte que ha comptat amb la presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, i del director del Teatre Principal, Carlos Forteza, a més de l’autora, Carme Riera, i el director, Rafel Duran.


 


Carme Riera ha explicat la gènesi de tot el projecte que es remunta a l’estiu de 2015, quan desmuntava l’exposició Jo l’Arxiduc, el desig d’anar més lluny, que ella mateixa va organitzar com a comissària al Casal Solleric de Palma. “Quan embolicava els objectes de l’exposició vaig sentir que l’Arxiduc em xerrava i vaig començar a escriure amb deliri tot el que em contà Lluís Salvador. Per això, amb freqüència dic que els escriptor estam just al límit que separa la cordura de la bogeria”, ha explicat avui matí Riera. D’aquesta manera, l’autora de novel·les tan recordades com Dins el darrer blau, va començar a escriure una història en forma de monòleg que poc després es va transformar en la novel·la Les darreres paraules amb la qual va guanyar el premi Sant Joan 2016. Al llarg de l’obra apareix un Arxiduc allunyat del que ens ha llegat l’imaginari popular i se’ns presenta com un home autoritari, amb pocs escrúpols i disposat a abusar dels més dèbils per aconseguir tot el que es proposa.


 


Andreu Benito


Però no es pot parlar de l’Arxiduc sense parlar d’Andreu Benito, un actor que encarna a la perfecció el paper encomanat. Carlos Forteza ha explicat que “qui va proposar a Andreu Benito per aquest paper vaig ser jo perquè fa anys que seguesc la seva trajectòria i me pareix un actor honest  i, a més, amb un considerable parescut físic amb Lluís Salvador, però qui el va convèncer d’acceptar el paper va ser la figura de l’Arxiduc, que el va fascinar”.


 


Amb Forteza coincideix Rafel Duran que ha assegurat que Benito “que no coneixia la figura de l’Arxiduc ha quedat enamorat d’aquest. Ara ha llegit nombrosos llibres d’ell i sobre la seva figura i s’ha documentat molt”. Sobre el muntatge, Duran assegura que es tracta “d’una obra amb una gran absència d’acció, on destaca el treball actoral d’Andreu Benito i de Josep Orfila, que dialoga amb Benito quasi sense paraules”.


 


Per la seva part, Francesc Miralles ha anunciat la gira que seguirà Les darreres paraules després de les funcions del Teatre Principal, una gira que portarà el muntatge per nombrosos teatres municipal de Mallorca, això com al Principal de Maó i al Teatre Nacional de Catalunya dins el 2018. “D’aquesta manera complim un dels objectius que ens hem marcat, que el Teatre Principal s’atraqui a la Part Forana i que les obres puguin girar i no quedin a Palma”, ha assegurat el conseller de Cultura, Patrimoni i Esports.


 


Aquesta obra, ben igual que La nit de Catalina Homar, ha despertat l’interès dels habitants de diversos pobles de Mallorca, com Valldemossa, Selva o Caimari, que ha organitzat grups per veure ambdós muntatges el dia 13 d’octubre. Ara, amb la funció addicional del dia 14 també es podran veure les dues obres en una sola vetllada.

Documents relacionats