Departament de Cultura, Patrimoni i Esports

Les prospeccions subaquàtiques a Cabrera ja han revisat l’estat de 10 jaciments arqueològics en aigües del Parc Natural (16.05.2017)


Aquesta setmana s’ha iniciat la segona fase de la campanya, que dur a terme la tripulació del vaixell Neptuno de l’Armada juntament amb els arqueòlegs del Consell de Mallorca. Queden per revisar quatre derelictes que es troben a major profunditat, entre ells el Cabrera XIV, el darrer que ha estat descobert en aigües de Cabrera. Avui, el vicepresident primer, Francesc Miralles i el comandant del Sector Naval de Balears, Juan Moreno, han compartit una jornada de feina a bord del vaixell de busseig de l’Armada.El vicepresident primer, Francesc Miralles, amb el comandant Juan Moreno, els directors insulars de Patrimoni i de Cultura, els arqueòlegs que participen en la campanya de prospeccions a Cabrera i comandaments del vaixell Neptuno.
Fins aquest divendres, 19 de maig, el vaixell de busseig Neptuno de l’Armada realitzarà tasques de localització i revisió de l’estat de conservació dels jaciments arqueològics subaquàtics que hi ha en aigües del Parc Nacional de Cabrera. El Neptuno ha agafat el relleu al vaixell Las Palmas, que ha dut a terme la primera fase del projecte, que es va iniciar el passat 3 de maig.


 


Amb la tripulació del Neptuno –formada per una quarantena de persones, entre elles 14 bussejadors- viatgen els arqueòlegs de Patrimoni del Consell de Mallorca, dos d’ells, arqueòlegs subaquàtics –Sebastià Munar i Carles de Juan-. Avui, tots ells, han compartit una jornada de feina amb representants de les institucions que col·laboren activament en el projecte: el Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca i l’Armada, amb el suport logístic del personal del Parc Nacional de Cabrera.


 


A la jornada de feina han participat el vicepresident primer, Francesc Miralles, el comandant del Sector Naval de Balears, Juan Moreno, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, el director insular de Cultura, Rafel M. Creus, el cap d'Arqueologia del Consell, Jaume Cardell i els diferents comandaments del vaixell Neptuno.


 


Tots ells han conegut de primera mà com es desenvolupen les tasques per georeferenciar, cartografiar i valorar l'estat de conservació de tots els derelictes coneguts de l'arxipèlag de Cabrera -en aquests moments 14- i també de tots els indicis dels quals es tenen notícia oral, però sobre els quals mai no s'ha fet cap comprovació. La campanya, en la qual han participat els vaixells de busseig amb base a Cartagena -Neptuno i Las Palmas- es va iniciar el passat 3 de maig i conclourà aquest divendres, 19 de maig. 


 


Avui la jornada de feina s’ha centrat al voltant del derelicte conegut com a Cabrera XIV, descobert l’any passat. Primer ha estat localitzat a través del sonar d’escombrat lateral amb què va equipat el vaixell Neptuno i que permet reconèixer el fons marí, localitzar i establir la dimensió del jaciment. Posteriorment, s’ha procedit a la immersió d’un robot de control remot no tripulat que és l’encarregat d’enregistrar imatges del derelicte enfonsat, quan aquest es troba a més de 50 metres de profunditat. Posteriorment s’avalua la necessitat o no de dur a terme immersions amb bussejadors per afinar la informació sobre la troballa i el seu estat de conservació.


 


“S’ha de destacar l’alta qualitat científica de la campanya”, explica Carles de Juan, arqueòleg subaquàtic que forma part de l’equip del Consell de Mallorca, “es tracta d’una veritable experiència pilot de col·laboració entre l’administració de cultura i l’Armada, sense la qual seria impossible dur-la a terme. Només podem protegir allò que coneixem i per això són molt important campanyes d’aquest tipus”.


 


Per al vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell, Francesc Miralles, “és una passa molt important per a la futura redacció de la Carta Subaquàtica de Mallorca. En aquest cas se tracta de conèixer el patrimoni subaquàtic que tenim al voltant de la nostra illa i això ens permetrà analitzar quina feina i quin pressupost requereix la redacció d’aquesta carta. Avui és la primera fita d’un projecte llargament esperat”.


 


El comandant Juan Moreno ha destacat les tasques de “vigilància, protecció i col·laboració amb institucions que desenvolupa l’Armada en relació al patrimoni cultural subaquàtic”. 


La campanya científica sobre arqueologia submarina del Parc Nacional de Cabrera, impulsada pel Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca en col·laboració amb l’Armada, té com a objectiu posar les bases per a la futura Carta Arqueològica Submarina de Mallorca a través de la localitzar i georeferenciar els jaciments coneguts, avaluar l’estat en què es troben, topografiar-los i proposar mesures de protecció i conservació, així com d’altres destinades a prevenir el perill d’espoli.


 


 


Documents relacionats