Departament de Participació Ciutadana i Presidència
El Consell de Mallorca presenta el quadre de la filla Predilecta, Aurora Picornell (06.03.2018)


Un acte que pretén commemorar la figura d'una dona compromesa i lluitadora per la llibertat i la democràcia que va ser assassinada per les seves idees. Avui la sala de plens del Consell ha acollit la presentació del quadre realitzat per la pintora Sandra de Jaume que el president del Consell de Mallorca i el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado han estat els encarregats de descobrir. Aquest acte forma part de la programació del 8 de març del Consell de Mallorca.


Miquel Tortella, familiar d'Aurora Picornell
Miquel Tortella, familiar d'Aurora Picornell
La sala de Plens del Consell de Mallorca s'ha omplert de persones que han volgut retre homenatge a l'activista política i Filla Predilecta de Mallorca, Aurora Picornell. "El Consell de Mallorca i en nom de tota la societat mallorquina repara un deute històric. Aurora Picornell va ser condemnada dues vegades: Primer, va pagar amb la seva vida la defensa dels seus ideals, i després la seva memòria va ser soterrada." Ha destacat Ensenyat durant l'acte.

D'aquesta manera es recupera un referent de l'activisme polític mallorquí dels anys 30 i que va lluitar per l'emancipació de la dona i pels drets dels treballadors d'aquella època. "Picornell va destacar per la seva escriptura, pel seu activisme polític i sindicalista, per la defensa del feminisme i per la seva participació política, fets que la varen convertir en un símbol del progressisme dels anys 30." Ha explicat Jurado durant la presentació del quadre d'Aurora Picornell. El departament que dirigeix Jurado, ha estat l'impulsor d'aquest quadre a través de la direcció insular de Relacions Institucionals i Presidència coordinada per Marc Herrera.
Jurado també ha volgut destacar que es tracta de la primera filla predilecta a qui se li ha fet un quadre "Aquest fet no és intranscendent, és evident que haurem de seguir fent feina per recuperar altres figures femenines que han estat grans referents, i que la nostra societat, encara masclista ha invisibilitzat d'una forma o una altra."

L'artista Sandra de Jaume encarregada de pintar el quadre de l'homenatjada l'ha volgut dedicar "a totes les dones que han lluitat i lluiten pels drets de les dones."

A la descoberta del quadre hi han estat presents el president del Consell, Miquel Ensenyat, el conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, la neboda d'Aurora Picornell, Catalina Picornell i l'autora del retrat, Sandra de Jaume.

Tot seguit ha intervingut Miquel Tortella, familiar d'Aurora Picornell que ha agraït al Consell aquest homenatge "esperem que la gent i també els polítics s'inspirin en els ideals de n'Aurora en uns temps tan convulsos que estem vivint i crec que amb l'esforç de tots i totes ho podrem aconseguir".

Les poetes Victòria Secall, Àngels Cardona, la glosadora Cati Eva Canyelles i la guitarrista Maria Eugènia Canyelles han posat punt final a l'acte amb una lectura poètica i un glosat inspirat en la figura d'Aurora Picornell.

Documents relacionats