Departament de Territori i Infraestructures

El Consell i Es Baluard presenten les "Missions artístiques a la serra de Tramuntana" (26.09.2017)


Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma i el Consell de Mallorca han presentat aquest matí en roda de premsa al museu un projecte conjunt sota la denominació “Missions artístiques a la Serra de Tramuntana”. El projecte s’inicia el proper 29 de setembre amb un conversatori del reconegut videocreador francès Robert Cahen amb la directora del museu, Nekane Aramburu, que donarà pas a un workshop a Deià els dies 30 de setembre i l’1 i 2 d’octubre.Durant la presentació de les missions artístiques a la Serra
La directora del museu, Nekane Aramburu, i la consellera de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca, Mercedes Garrido, han explicat als mitjans de comunicació que aquest taller s’articula a partir d’unes jornades de caràcter teoricopràctiques en convivència i prenent com espai un refugi de muntanya per treballar a partir de l’obra de Cahen: el pla seqüencia en la seva obra, la manera de filmar o la pintura en moviment, realitzant una investigació analítica amb els alumnes.


Així mateix, s’estructura com un exercici de pedagogia del patrimoni cultural obert a creadors professionals o en vies de professionalització interessats en la imatge i moviment, la fotografia, el vídeo i la relació dels mateixos amb els trànsits espai-temporals de la naturalesa i el paisatge.


Una mirada al paisatge, la peculiar orografia i la llum que descobriren els paisatgistes clàssics serà analitzada a través de diferents gravacions en vídeo: un viatge des de la mirada exterior cap a l’interior entre lo visible i l’invisible. L’obra d’aquest autor ha sigut reconeguda entre d’altres aspectes per la manera de significar el viatge, descodificar les capes de realitat dels territoris per descobrir.


La conferència del proper divendres 29 de setembre és a partir de les 19.00 hores, oberta a tots els públics i en francès (amb traducció simultània al castellà). El workshop de Deià compta amb un total de 10 artistes participants que, durant els dies 30 de setembre i l’1 i 2 d’octubre i acompanyats per Robert Cahen, tindran com a residència el Refugi Can Boi, situat en el poble de Deià, a la barriada des Clot, vora el torrent Major i amb una vista privilegiada sobre els espadats del Teix, es Puig, l’església i les marjades de sa Costa.


Per altra banda, es Refugi de Can Boi es troba emplaçat dins una zona de rutes que proposen descobrir els paisatges construïts amb pedra en sec de la serra de Tramuntana, avui declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco en la categoria de Paisatge Cultural.


 


Robert Cahen


El creador d’origen francès Robert Cahen (1945) és un dels artistes més representatius respecte a la imatge en moviment i/o en vídeo per la captació del paisatge. La seva experiència realitzant projectes d’aquest tipus al llarg de Llatinoamèrica, Àsia i Europa fa de la seva mirada del paisatge una cosa única i excepcional convertint-lo en transcendent.


És, a la vegada, un dels pioners de la història de l’art en les disciplines del vídeo i la imatge documental i experimental. En la vessant pedagògica els seus punts d’investigació clau són: La llum, el moviment i les textures. A partir de la imatge real, crea interpretacions generant com ningú noves ficcions i lectures de caràcter poètic i fins i tot en ocasions narratiu.


A l’Estat espanyol s’ha pogut veure una retrospectiva de la seva obra al Museu Centre d’Art Reina Sofía (1999). El seu treball ha sigut recentment reconegut també el Centre La Virreina baix el comissariat de Eugeni Bonet.


Per això, des del propi centre de la Tramuntana, paisatge patrimoni de la humanitat per la UNESCO, l’artista transmetrà els seus coneixements i reflexions respecte a la pràctica de la presa d’imatges i maneres de veure a través d’un workshop intensiu i participatiu on s’analitzarà la imatge i el lloc.


 

Documents relacionats