Amb aquesta campanya,el Consell de Mallorca aprofita una celebració com la de Sant Valentí, el tema principal de la qual és l’amor, per sensibilitzar la ciutadania sobre la prevenció de la violència masclista i per fomentar unes relacions afectives sanes, basades en el respecte, la independència i la igualtat.


El mite de l’amor romàntic gira al voltant de fal·làcies i falses creences de l’ideal de l’amor que, de vegades, crea una dificultat a l’hora d’establir unes relacions equilibrades i sanes, provocant una acceptació, normalització o tolerància de comportaments clarament abusius i ofensius. Per això, la Direcció Insular d’Igualtat vol aprofitar una data com la del 14 de febrer per llençar una campanya fomentant unes relacions afectives respectuoses i contrarestar el missatge on s’anima a recordar l’amor com el més important del món, amagant subliminalment missatges sobre l’amor romàntic, ple de trampes per a les dones.


Per aquest motiu, i per aconseguir un Sant Valentí més positiu, el Consell de Mallorca ha creat material de difusió com cartells, ferratines, i cors amb missatges, i també material informatiu per difondre pels mitjans de premsa escrita i les xarxes socials. També es repartiran al comerç local, gràcies a la col·laboració de les PIMEM, perquè decorin els regals que es facin per aquesta data a les persones estimades.


Una campanya que pretén arribar a tota la població, però sobretot a la més jove perquè iniciïnn la seva vida amorosa de forma sana, respectuosament i igualitària. Per la qual cosa s’ha fet un gif per poder compartir a les xarxes on una rosa amaga, a l’ombra, una planta carnívora, ja que moltes dones que han estat assassinades i maltractades ho han estat per parelles que els deien que les estimaven.


Per tal de reforçar aquest missatge i que a poc a poc es coneguin els perills del mite de l’amor romàntic, s’ha convidat a l’ex delegat del Govern central per la lluita contra la violència masclista, Miguel Lorente, que impartirà la conferència:


Me remito al mito: normalidad y violencia de género. L’acte tindrà lloc el dia 22 de febrer a l’espai de Sa Nostra, 19.30h.


També s’ha proposat a diverses associacions de dones de l’illa que participessin en un vídeo que es publicarà el mateix 14 a les xarxes socials on han fet «El ball de les al·lotes i dones lliure»s amb la cançó Antipatriarca d’Ana Tijoux. Al ball hi han participat Alaró, Capdepera, Búger i Algaida. També la Federació d’entitats sense ànim de lucre a favor de les persones amb discapacitat intel·lectual «Plena inclusió Illes Balears» han dut a terme un mannequin challenge.


La campanya que es presenta ve inspirada per un moviment global anomenat One Billion Rising iniciat el 2012 per un gran grup de feministes als Estats Units per denunciar violacions i agressions sexuals a dones fetes per homes que suposadament les estimaven i desitjaven. El nom fa referència a una estadística de l’ONU que reconeix que una de cada tres dones al món patiran un atac masclista en la seva vida; això fa un bilió de dones víctimes de la violència masclista. El 14 de febrer va ser escollit per denunciar-ho i moltes organitzacions i institucions han anat sumant-se al llarg d’aquest temps, el Consell de Mallorca des de l’any passat.


Aquesta acció, que s’emmarca en la Llei 11/2016, d’igualtat de dones i homes, que en l’art. 68 diu "les administracions públiques han de dur a terme campanyes de sensibilització que incloguin un conjunt d’accions pedagògiques i comunicatives destinades a generar canvis i modificacions en les actituds de la població que permetin avançar cap a l’eradicació de la violència masclista; un conjunt d’accions orientades a evitar o reduir la incidència de la violència masclista per mitjà de la reducció de factors de risc, ....".


Així mateix, en el Pacte per una Mallorca lliure de violències masclistes, la Direcció Insular d’Igualtat es compromet a desplegar les lleis i les normes necessàries contra la violència masclista, i els municipis que s’hi adhereixen assumeixen el compromís de fer del seu poble una comunitat lliure de violència masclista.