Actualitat

ActualitatEl Consell aposta per la documentació de la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu com a patrimoni inmaterial (09.08.2018)


I per això inicia la publicació de treballs d’investigació i enregistraments del ritual que envolta el muntatge dels llits de la Mare de Déu morta a l’espai web www.assumpciodelamarededeu.net. Enguany, 14 esglésies de Palma i 43 de la Part Forana exposaran llits marians en motiu de la festivitat del 15 d’agost.La directora insular de Patrimoni, Kika Coll amb Gabriel Carrió, membres de l'associació cultural Al Rum d'Alaró i persones vinculades a la parròquia d'Alaró que col·laboren en el muntatge del llit de la Mare de Déu morta.
El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca i el Bisbat de Mallorca donen continuïtat al programa de divulgació de la festivitat de l’Assumpció de la Mare de Déu. I ho fa a través de la plataforma digital www.assumpciodelamarededeu.net a través de la qual es difonen els horaris de visita dels llits de la Mare de Déu morta de les esglésies i convents d’arreu de Mallorca que tenen lloc durant el mes d’agost.


 


Un programa de visites que es complementa amb un programa cultural associat a la festa, que recull la programació d’activitats preparada per ARCA, el Museu de Mallorca, la Fundació Amics del Patrimoni i l’associació cultural Al Rum d’Alaró.


 


Però més enllà del caire divulgatiu que ha mantingut el projecte des que es va posar en marxa l’any 2010, enguany el portal web ha iniciat la publicació de treballs d’investigació i recerca de temàtica assumpcionista, que es poden consultar a l’apartat Documents. L’objectiu és convertir aquest web en un espai digital no tan sols de difusió de la festa sinó també de documentació d’aquesta i del patrimoni vinculat, tant material com immaterial. Un espai que s’inaugura enguany amb un article del pare Gabriel Llompart (Palma 1927-2017), publicat el 1986 a València sobre “La Mare de Déu morta a Mallorca, entre el folklore i la litúrgia”. Un escrit que es recupera a mode de reconeixement a la tasca desenvulpada per aquest destacat teòleg, historiador i folklorista. L’apartat Documents es completa amb l’article sobre la història de la iconografia assumpcionista “El símbol de l’Assumpció de Nostra Senyora”, obra del coordinador del projecte Gabriel Carrió Vives.


 


Aquest espai de documentació també incorporarà material audiovisual del muntatge dels diferents llits de la Mare de Déu que s’exhibeixen a Mallorca durant el mes d’agost. Segons ha anunciat Kika Coll, directora insular de Patrimoni, es començarà pels enregistraments del procés de muntatge de la Mare de Déu de Binissalem i d’Alaró, obra del fotògraf Vicenç Matas. També s’aniran afegint durant els propers anys treballs d’investigació i documentació, material gràfic, interactiu, audiovisuals…”per no només difondre els valors patrimonials d’aquesta festa sinó també que la gent tengui coneixement del seu ressó històric, cultural i patrimonial. Enguany posam la primera pedra”, en paraules de Gabriel Carrió.


 


Des de Patrimoni del Consell de Mallorca “intentam localitzar aquelles peces de la Mare de Déu que encara estan arraconades o que per la seva antiguitat no s’exposen perquè necessiten un procés de restauració i conservació. És una feina de degoteig perquè a poc a poc es va agafant consciència de la importància de recuperar aquest tipus de patrimoni”, ha afegit Kika Coll. La directora insular de Patrimoni ha explicat que des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell s’està posant en marxa un "projecte ambiciós que ens ha de permetre tenir un atles de patrimoni immaterial de Mallorca. Una feina complexe que requereix d’un mètode i de rigor científic. I, precisament, el patrimoni immaterial que enrevolta la Mare de Déu serà una d’aquestes manifestacions que recollirem i documentaren en forma de fitxa arreu de Mallorca dins aquest atles. Un projecte que durà a terme un equip d’experts que aniran poble a poble recollint informació”.


 


L’acte de presentació del programa de divulgació de la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu 2018 s’ha celebrat aquest dijous a l’església parroquial d’Alaró en presència de la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; el batle d’Alaró, Guillem Balboa; el coordinador del projecte, Gabriel Carrió i membres de l’associació cultural Al Rum, entre ells l’historiador, Andreu Mateu que, juntament amb altres persones vinculades a la parròquia, han dut a terme el muntatge del llit de la Mare de Déu morta que es pot visitar al municipi.

Documents relacionats