Actualitat

ActualitatTeatre Sans i 6A, dos espais que reben el suport del Consell com a centres de creació cultural (01.08.2018)


Tots dos centres culturals, amb més de trenta anys de trajectòria, han rebut el suport del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca a través d’una nova línia de subvencions creada aquest 2018 per a espais creatius de titularitat privada. Avui, el vicepresident Francesc Miralles ha visitat tots dos espais i ha compartit els projectes que estan impulsant amb el suport de la institució en una doble línia: inversions de millora en equipaments i suport a les despeses de funcionament.


El vicepresident Miralles i el director insular de Cultura amb els membres de la cooperativa de teatre Estudi Zero, gestors del Teatre Sans.
El vicepresident Miralles i el director insular de Cultura amb els membres de la cooperativa de teatre Estudi Zero, gestors del Teatre Sans.
“Molt sovint és la societat civil la que genera les iniciatives culturals. I si volem unes ciutats que no només siguin un aparador turístic ple de souvenirs hem de defensar aquestes iniciatives, ja que amb molt pocs doblers s’aconsegueix que tirin endavant projectes i espais que fan que les ciutats no morin a nivell cultural”. Són paraules de Pepa Ramon, un dels quatre integrants de la cooperativa de teatre Estudi Zero, que gestiona el Teatre Sans. Enguany es beneficiaran d’una subvenció de 20.000 euros del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca que ha posat en marxa una nova convocatòria destinada a empreses privades que gestionen espais culturals.


 


“Era una reivindicació de fa molts temps”, afegeix Pepa Ramon, “molta gent hi estava d’acord però no madurava, fins ara que s’ha aconseguit a través d’una convocatòria transparent, oberta i de lliure competència perquè s’hi pugui presentar tothom. En el nostre cas, que formam part de la Xarxa de Teatres Alternatius, ha estat un gran avanç perquè érem de les poques comunitats que no teníem ajudes en aquest sentit”.


 


La convocatòria d’ajuts per als espais de creació artística contemporània i les sales alternatives d’exhibició de Mallorca 2018 té com a objectiu ajudar a cobrir les despeses de funcionament d’aquests centres i també permet dur a terme inversions de millora en equipaments i infraestructures.


 


“És una línia d’ajudes per a aquells agents culturals que hi ha a la nostra illa, que estan impulsant un projecte cultural i que, fins a dia d’avui, no disposaven d’ajuts per poder garantir o facilitar la viabilitat dels seus espais de creació artística, ja siguin espais escènics, galeries d’art...Estam juntant recursos públics amb privats i això és necessari per promoure l’activitat cultural”, assegura el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles. Una convocatòria que s’ha dirigit aquest 2018 a empreses privades, que ha comptat amb un pressupost de 100.000 euros, i que està previst que s’obri l’any que ve també a associacions que gestionen espais culturals.


 


En el cas del Teatre Sans aquests ajuts s’han traduït, en paraules de Pere Mestre, membre també d’Estudi Zero, en què “hem obert una petita sala que complementa la gran per fer possible la doble programació diària, cosa que incrementa els projectes d’exhibició i també de creació. Hem gairebé quadriplicat la potència elèctrica i hem instal·lat grades a les dues sales per millorar la visibilitat del públic”. A tot això cal afegir novetats pel que fa a l’impuls de nous programes com la posada en marxa d’un cicle de residències de joves companyies emergents, així com l’obertura d’un nou cicle dedicat als artistes de carrer.


 


Una altre realitat és la de 6A Obra Gràfica, que des de fa més de tres dècades impulsa el procés creatiu gràcies a les tècniques d’estampació tradicionals. Enguany es beneficiarà d’una subvenció de 10.000 euros per fer front a les despeses de funcionament tant del taller –en ple procés de renovació- com de l’espai expositiu de què disposa. Bel Font, directora de 6A, reconeix en aquest ajut “el suport d’una institució pública a un projecte avalat per 35 anys d’història. Per jo és gairebé un reconeixement a la nostra tasca a favor de la conservació de les tècniques tradicionals i a la difusió de l’art contemporani”.


 


La subvenció rebuda per 6A està destinada a donar suport al pagament de proveïdors –tintes, paper, fusters i altres-, així com als subministraments energètics necessaris per a l’estampació, entre d’altres.


 


Avui, el vicepresident Francesc Miralles ha visitat tots dos espais acompanyat del director insular de Cultura, Rafel M. Creus. Al Teatre Sans ha pogut compartir els projectes que està desenvolupant aquest espai escènic amb els integrants d’Estudi Zero: Pepa Ramon, Pere Mestre, Lourdes Erroz i Dominic Hull. A 6A, Miralles ha conegut el procés de canvi en el qual està immersa l’empresa de mans de la seva directora, Bel Font i també de l’encarregat de taller, Francesc Campins.

Documents relacionats