Actualitat

ActualitatAstrid Colomar fa donació de l’obra “Illa. Runes i núvols” al fons d’art del Consell de Mallorca (30.07.2018)


L’obra és una peça fotogràfica de gran format, realitzada l’any 2017, a partir d’una postal dels anys 50 de Cala Sant Vicens sobre la qual es produeix un trencament de vidres. Està ubicada en el Museu Krekovic, on aquest matí el vicepresident Francesc Miralles ha agraït a Astrid Colomar la donació, que se suma a les dues obres que ja conté el fons d’art del Consell d’aquesta artista.


El vicepresident Miralles amb Astrid Colomar davant l'obra que l'artista ha donat al fons d'art del Consell i que es troba ubicada al Museu Krekovic.
El vicepresident Miralles amb Astrid Colomar davant l'obra que l'artista ha donat al fons d'art del Consell i que es troba ubicada al Museu Krekovic.
“Illa: mar de turistes, esquerdes, la runa, els núvols: Majestat i fragilitat de Mallorca”. Amb aquestes paraules, Astrid Colomar extrapola una cita literària de Walter Benjamin, escrita sobre París, cap a Mallorca i en pren una part per donar títol a aquesta obra.


 


I ho fa perquè considera aquesta frase una caricatura irònica de la situació actual que vivim els habitants d’aquesta illa. “Aquesta obra està feta amb una intenció” remarca l’artista, “és un paisatge interior de Mallorca i de la nostra circumstància. Una peça molt conceptual. Ara mateix la nostra contemporaneïtat és una lluita per trobar el valor de les coses davant la voràgine del turisme i dels canvis que ha duit amb ell. Reflecteix un sentiment de pèrdua del paisatge i de la força que té per construir la nostra vida. La ruptura de vidres representa aquesta força i aquesta tristesa per allò perdut”.


 


L’obra forma part de la “Sèrie Vermella” de l’artista –la que s’enfonsa dins la matèria en clau femenina, la humanitat, el temps o, com es conforma la consciència a través del cos, la carnalitat i les capes d’història i memòria- i va acompanyada d’una declaració manuscrita a bolígraf, clavada amb agulles de capet vermell. Un text on Astrid Colomar reflexiona sobre el paisatge més enllà d’una postal, com una imatge mental, una projecció. L’existència d’un paisatge exterior i un altre interior i sobre la “resistència íntima i quasi heroica del que queda de nosaltres quan ens relacionam amb el nostre paisatge, els carrers de cada dia, els racons íntims de tota la vida...”.


 


Per al vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, “la donació d’aquesta obra d’Astrid Colomar enriqueix el fons pictòric del Consell de Mallorca. Per tant, el nostre agraïment perquè seguim incorporant talent de la nostra illa i ens permet seguir reivindicant el Museu Krekovic com un espai de crítica social, de participació de la societat i de la ciutat de Palma”.


 


L’obra “Illa. Runes i núvols” és la tercera peça de l’artista Astrid Colomar que forma part del fons d’art del Consell de Mallorca, en el qual podem trobar dues obres més: “Universal blood”, fruit del Projecte Noves Presències de l’any 2003 del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca; i “Moments de l’ànima”, una peça que forma part de la col·lecció Astrid Colomar: pintures essencials 1998-2003.


 


Astrid Colomar és una artista nascuda a Palma l’any 1970. Llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona, ha exposat des del 1996 a reconegudes galeries i espais culturals de Washington –Galeria Govinda-, Barcelona –Galeria Àmbit-, Madrid –ARCO-, Palma –Galeria Altair- i Alcúdia –Can Fondo-.


 


 


 

Documents relacionats