Actualitat

ActualitatEl Consell destina 600.000,00 € per lluitar contra el canvi climàtic (11.07.2018)


La institució insular aprova la convocatòria de subvencions 2018-2019 per a actuacions que contribueixin a reduir l'emissió de gasos


Logo del Pacte de Batles i Batlesses
Logo del Pacte de Batles i Batlesses
Amb el compromís polític d'anticipar-se als efectes inevitables del canvi climàtic, el Consell de Mallorca finançarà la redacció o actualització del Pla d'Acció per a la Sostenibilitat Energètica i el Clima (PAESC) que hauran d'eleborar els 33 municipis de l'illa adherits al Pacte de Batles i Batlesses contra el Canvi climàtic que impulsa la institució insular. Aquest pla permetrà als municipis concretar accions concretes com ara la instal·lació d'un sistema informàtic per controlar i millorar la despesa energètica. Així, gràcies a aquesta eina cada ajuntament podrà dissenyar un consum més responsable i eficient. El pla, també inclourà altres accions per millorar l'enllumenat públic, la neteja o recollida de residus. Tot depenent de la realitat de cada municipi.


La idea del Consell és implicar el màxim de municipis i contribuir de manera global per fer front a aquest repte. De fet, el president del Consell Miquel Ensenyat ha explicat que "cal una acció conjunta. La lluita contra el canvi climàtic ha de ser global i per això volem implicar el màxim de municipis de Mallorca".


Per assolir aquests objectius, el Consell de Mallorca ha posat en marxa un programa específic de suport als municipis per fomentar el compliment dels compromisos adquirits. Aquests comencen per la preparació dels Plans d'Acció per l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC), el document que incorpora l'inventari d'emissions, l'anàlisi de riscs i vulnerabilitat al canvi climàtic així com el paquet de mesures a implementar en matèria energètica i en adaptació al canvi climàtic o els informes de seguiment dels Plans d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES). Així, des del Consell s'ha donat llum verda a la convocatòria de subvencions 2018-2019 per actuacions relatives al Pacte destinant 600.000,00 € als 33 ajuntaments que actualment hi estan adherits. Les ajudes s'han aprovat aquest dimecres en el Consell Executiu.


El president del Consell, Miquel Ensenyat, ha manifestat que «tenim al nostre abast una eina bàsica i imprescindible per lluitar contra el canvi climàtic i pal·liar així els seus efectes, una iniciativa sorgida el 2008 amb què regula les accions que s'han de dur a terme en l'àmbit local per tal de reduir, com a mínim, un 20% de les emissions de CO2 de cara a l'any 2020».


En aquest sentit el conseller de Desenvolupament Local, Joan Font, ha manifestat que "la informació que rebem respecte al clima i l'energia ens indica que està en procés de canvi, i que la mà de l'home en té bona part de la culpa. Nosaltres, homes i dones, hi hem de fer alguna cosa al respecte".

Documents relacionats