Actualitat

ActualitatL’ASIM repassa la filmografia de Daniel Monzón en un nou cicle de cinema (02.05.2018)


Amb Daniel Monzón arriben al Centre de Cultura Sa Nostra quatre pel·lícules, en versió original, tres de les quals es projectaran en 35 mil·límetres. L’estrena és aquest dijous, 3 de maig, i el cicle oferirà una projecció setmanal fins al 24 de maig, que inclou cintes tan conegudes com “La caja Kovak” i “Celda 211”. Aquest és un dels dos cicles que té previst programar l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca aquest 2018. L’altre es dedicarà a un altre destacat cineasta mallorquí, com és Agustí Villaronga.El director insular de Cultura, Rafel M. Creus i el responsable de l'ASIM, Francesc Xavier Bonnín, durant la presentació del cicle "El cinema de Daniel Monzón" aquest dimecres al Centre Cultural la Misericòrdia.
Tal vegada sigui la més desconeguda i possiblement la que pugui sorprendre més dins la trajectòria com a director de Daniel Monzón. Es tracta de la pel·lícula “El corazón del guerrero”, que representa el debut com a director de Monzón l’any 2000 i que aquest dijous, 3 de maig, a les 20 hores, iniciarà aquest cicle organitzat des de l’Arxiu del So i de la Imatge del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca. Un projecte que serà presentat pel crític de cinema Fernando Alomar.


 


A aquesta paròdia de l’univers dels jocs de rol, li seguiran altres cintes més conegudes com el thriller “La caja Kovak”, 2006, que es podrà veure el 10 de maig, on reconeixerem molts dels espais naturals de Mallorca on s’ha rodat. La tercera proposta arriba el 17 de maig, amb la premiada “Celda 211”, guanyadora de dos Goya –millor director i millor pel·lícula-. Una projecció que comptarà amb la presència de Daniel Monzón, qui participarà en un col·loqui amb els assistents per comentar la seva carrera, la seva relació amb Mallorca així com els projectes de futur. Tres propostes que es podran veure en 35 mm “perquè pensam que les pel·lícules, si és possible, s’han de projectar tal i com es varen concebre en el seu moment. No ha estat fàcil aconseguir les còpies però hem d’agrair la col·laboració de productores, de la Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas, la Filmoteca Espanyola, Filmoteca de Catalunya i destacar que la Fundació Sa Nostra encara conservi dins el seu auditori un projector de 35 mm, quan la majoria de sales de Palma els han anat desmuntant”, explica Francesc Xavier Bonnín, responsable de l’ASIM. Tancarà aquest cicle, la darrera obra del director mallorquí “El Niño”, 2014, un altre thriller que demostra el coneixement que té Monzón del gènere del suspens.


 


“Els nostres cicles sempre tenen una relació íntima amb Mallorca”, explica Rafel M. Creus, director insular de Cultura, “i enguany tenim dues propostes molt potents, que començam amb Daniel Monzón, nascut a Palma i que exerceix com a tal, tot i que hi ha molta gent que no ho sap. És membre honorífic de l’Associació de Cineastes de les Illes Balears”. Per a Creus, “aquest és un just i necessari reconeixement a Monzón. La majoria el vàrem conèixer com a crític i com a sotsdirector del programa Días de Cine de RTVE. El record com un crític molt incisiu i això també es nota quan dirigeix perquè cuida moltíssim la part tècnica i els guions, que són impecables”.


 


El Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell de Mallorca mitjançant l'ASIM vol repassar amb aquest cicle la trajectòria d'aquest director nat a Mallorca, especialitzat en el thriller i l'acció, que ha utilitzat l'illa com a escenari d'insospitades possibilitats. Daniel Monzón va néixer a Palma el 1968. Des de ben petit va mostrar la seva vocació pel món del cinema, ja que a l'edat de 8 anys dibuixava pel·lícules en paper vegetal i les ensenyava als seus veïns projectant-les en un aparell de cinema NIC. Actualment és director, guionista i actor. Es va introduir en el món del setè art amb "Desvío al paraíso", 1994, com a guionista. Però no va ser fins l'any 2000 quan va debutar com a director. El 2010 va guanyar el Goya al Millor Director i Millor Pel·lícula amb "Celda 211". 

Documents relacionats