Actualitat

ActualitatEl Consell de Mallorca fusionarà el Jardí Botànic i el Museu de Ciències Naturals de Sóller per garantir la seva viabilitat (13.02.2018)


El president Miquel Ensenyat ha proposat a totes les parts implicades que una única fundació sigui l'òrgan gestorUn moment de la reunió
El Consell de Mallorca ha iniciat els tràmits per fusionar en una única entitat el Jardí Botànic de Sóller i el Museu de Ciències Naturals, ubicat en aquest mateix municipi. Aquesta unificació permetrà, segons ha explicat el president de la institució insular Miquel Ensenyat, “millorar la gestió, optimitzar recursos i garantir la viabilitat d’ambdós projectes”. D’acord amb Ensenyat “la fórmula triada donará un nou impuls a dos emblemes de la Serra de Tramuntana”. Es més, el president  ha defensat que a partir d’ara “es crearan sinergies i s’incrementarà la vessant investigadora així com la de divulgació”. De fet, tant el Jardí com el Museu “comparteixen un mateix àmbit que pot ser potenciat si es fa feina de manera conjunta”. Tot plegat, permetrà garantir la supervivència de tots dos ja que les aportacions públiques seran canalitzades a través d’un únic organisme de gestió. Des del Consell també s’aposta per revaloritzar el Museu i el Jardí com a dinamitzadors de l’economia local.


Avui mateix totes les parts implicades ja han mantingut una trobada per avançar en la fusió administrativa. A la reunió també hi ha assistit la consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja. Damunt la taula una proposta molt avançada dels nous estatuts que regularan l’entitat resultant.


El Jardí Botànic de Sóller es va iniciar l’any 1985 i va ser obert al públic l’any 1992 com a centre de conservació, recerca i aprenentatge de la flora mediterrània i especialment de la flora baleàrica. L’abril de 1997 es va constituir en fundació, de la qual són patrons el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca, l’Ajuntament de Sóller, la Universitat de les Illes Balears, la Caixa de Balears “SA NOSTRA”, la Asociación Ibero-Macaronésica de Jardines Botánicos i l’Associació Museu Balear de Ciències Naturals.


el Museu Balear de Ciències Naturals (MBCN) és una entitat naturalística dedicada a donar a conèixer i conservar el patrimoni natural de les Illes Balears per a conscienciar al públic en general sobre la importància de la seva preservació. El Museu, de titularitat municipal, està gestionat per una associació sense ànim de lucre, l’Associació Museu Balear de Ciències Naturals, mitjançant un conveni de gestió. Entre d’altres, alberga la col·lecció Guillem Colom formada per un nombre elevat de preparacions micropaleontològiques especialment de foraminífers de diverses procedències, principalment de jaciments de Balears. A les seves sales també hi ha la col·lecció William Waldren. Aquesta singular col·lecció inclou un nombre important de restes fòssils de “Myotragus balearicus Bate”, un arctiodàctil endèmic de les Balears que s’extingí coincidint amb el poblament humà de l’arxipèlag.

Documents relacionats