Actualitat

ActualitatMés d’un centenar de persones participen en les jornades sobre prospeccions petrolieres organitzades pel Consell (13.11.2017)


Les jornades es varen dur a terme entre divendres i dissabte a Palma, Inca i Artà, on varen tenir una bona rebuda


Jornada a Palma
Jornada a Palma
Amb l’objectiu de contribuir a conscienciar i a sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de protegir els nostres ecosistemes marins de les diferents amenaces greus, com les prospeccions petrolieres, la contaminació acústica submarina i el canvi climàtic, el Departament de Medi Ambient del Consell amb la col·laboració de l’Aliança Mar Blava, varen organitzar les “Jornades per a la protecció del corredor de cetacis de la Mediterrània. Prospeccions petrolieres i contaminació acústica”.


 


Unes jornades que varen tenir lloc divendres a Palma i dissabte als municipis d’Inca i Artà, i a les que hi varen assistir més d’un centenar de persones. A totes elles, els presents varen poder visualitzar el documental Sonic Sea, que versa sobre el problema de la contaminació acústica submarina, produïda principalment per les activitats de recerca d’hidrocarburs, la navegació marítima i les maniobres militars amb sonars. A més el coordinador tècnic de l’Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, va posar amb antecedents als assistents donant a conèixer l’evolució i la situació actual dels projectes de prospeccions d’hidrocarburs en tramitació en aigües balears i l’impacte que tindrà en la fauna marina i en el medi ambient.


 


Pel que fa a l’acte celebrat a Palma, també hi va intervenir el catedràtic de física de la terra de la UIB, Damià Gomis qui va impartir una conferència sobre l’impacte esperat del canvi climàtic a Mallorca i al conjunt de Balears a partir de les conclusions de les projeccions climàtiques futures.


 


També participà el biòleg especialista en mamífers marins, Txema Brotons qui es va centrar en la importància del corredor de migració de cetacis de la demarcació llevant-balear. De fet, des de 2015 l’Aliança Mar Blava fa feina perquè sigui declarada Zona Especialment Protegida d’Importància per a la Mediterrania (ZEPIM) pel conveni de Barcelona.


 


Finalment, la consellera Sandra Espeja va explicar la importància de l’adhesió del Consell de Mallorca i altres institucions públiques a l’Aliança Mar Blava i a la seva lluita contra les prospeccions petrolieres.


 


En finalitzar les tres jornades es va servir als assistents una copa de vi per cortesia de Blanc Pescador, que enguany han posat al mercat una edició especial dedicada a l’Aliança Mar Blava.


 


Actualment hi ha una sèrie de projectes de prospeccions petrolieres a la demarcació marina del llevant balear. El propòsit final de tots aquests projectes és extreure petroli o gas del subsòl marí en aigües profundes, per mitjà de plataformes petrolieres a alta mar. Projectes de la mateixa naturalesa que el que ocasionà el vessament de cru més important de la història: el de la plataforma Deepwater Horizon de British Petroleum al golf de Mèxic el 20 d’abril de 2010. Un desastre ambiental i econòmic que afectà la pesca i el turisme, l’efecte negatiu del qual es perllongarà durant dècades.


 


La Mediterrània és una mar tancada. En cas d’accident a una plataforma petroliera o en el transport d’hidrocarburs, els corrents abundants, profunds i superficials propis d’aquesta mar, traslladarien la contaminació amb facilitat d’una zona a una altra, i multiplicarien els efectes negatius sobre el seu ric ecosistema i la seva notable i variada fauna i flora.


 


 


 


 


 


 


 

Documents relacionats