Actualitat

ActualitatEls cossiers de Manacor ja tenen el reconeixement com a Festa d'Interès Cultural (31.03.2017)


El vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, ha lliurat aquest dijous als cossiers de Manacor el diploma que acredita el seu ball com a Festa d'Interès Cultural (FIC) per part del Consell de Mallorca. Ha estat al llarg d'un acte celebrat al Teatre de Manacor i que ha comptat amb l'assistència del batle de Manacor, Pere Rosselló i de representants de l'Escola Municipal de Mallorquí, encarregada de la conservació i divulgació d'aquest ball.El vicepresident primer, Francesc Miralles i el batle de Manacor amb Sebastià Galmés, representant dels cossiers i les tres professores manacorines que varen fer possible la recuperació del ball dels cossiers de Manacor.
L’entrega del diploma de Festa d’Interès Cultural als cossiers de Manacor s’ha convertit en un acte d’agraïment i de reconeixement a “tres al·lotes manacorines”, en paraules d’una d’elles, Aina Maria Sansó, “estudiants de magisteri que varen iniciar un treball sobre cultura popular que ens va dur a la descoberta de la història dels cossiers. D’això fa trenta i molts anys, quan ens vàrem marcar una fita: retornar els cossiers a Manacor tal i com havien ballat la darrera vegada”.


 


Les impulsores d’aquesta recuperació, l’any 1981, són Aina Maria Sansó, Maria Coloma Gelabert i Maria Galmés. Totes tres han estat presents aquest dijous al Teatre de Manacor per recollir, juntament amb Sebastià Galmés, representant dels cossiers, el reconeixement que el Consell de Mallorca ha atorgat al ball dels cossiers de Manacor com a FIC, de mans del vicepresident primer i conseller de Cultura, Francesc Miralles.


 


“La declaració de FIC vol ser un reconeixement al poble de Manacor i a les institucions culturals del municipi per haver recuperat i mantingut el ball dels cossiers”, explica Miralles, “és un reconeixement del poble de Mallorca a aquesta festa, que l’assumeix com a part del patrimoni immaterial de tots els mallorquins i mallorquines”.


 


El Ple del Consell de Mallorca va aprovar per unanimitat el 8 d’octubre de 2015 reconèixer el ball dels cossiers de Manacor com a Festa d’Interès Cultural (FIC). Una tradició, recuperada a principi de la dècada dels anys vuitanta, que des de 1990 protegeix i divulga l’Escola Municipal de Mallorquí.


 


Segons l’informe tècnic d’aquesta declaració, el ball dels cossiers de Manacor es va trencar durant la Guerra Civil fins que, al 1981, es recuperà el dia del pregó de les Fires i Festes de Primavera (darrer divendres de maig) i el dia de la festa del Sant Crist, com a festivitat religiosa. “El fet que es recuperàs al principi de la dècada dels anys vuitanta del segle XX mostra com, malgrat els anys que feia que no es ballaven, continuava interioritzat en la comunitat, que el recordava com un element que li era propi i característic”. L’informe posa com a exemple d’aquest arrelament “el fet que generacions d’infants joves aspiren a arribar a ser cossiers tot i que l’espera sigui llarga i suposi esforços d’aprenentatge”. També fa referència a la tasca que dur a terme l’Escola Municipal de Mallorquí amb l’organització de tallers per als infants en els quals aprenen la indumentària i els passos de les danses dels cossiers.


 


Per tant, “ens trobam davant d’una festa que és transmesa i recreada des de la infància i que la comunitat la preserva i la viu com una experiència sensorial única” que forma part de la memòria col·lectiva de Manacor. Elements, tots ells, que la fan mereixedora de la declaració com a Festa d’Interès Cultural.


 

Documents relacionats