Actualitat

ActualitatLa Fundació Cases Museu dóna a conèixer la seva programació de tardor, que retrà homenatge a les figures de Mossèn Alcover i Coll Bardolet (26.09.2012)


El vicepresident del Consell, Joan Rotger, ha presentat avui les activitats i ha destacat la seva aportació a l'impuls de la cultura a MallorcaJoan Rotger i Carme Castells, avui matí, durant la presentació de la programació de tardor de la Fundació Cases Museu
El vicepresident de Cultura, Patrimoni i Esports, Joan Rotger, ha presentat aquest matí la programació de tardor de la Fundació Cases Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet. A la convocatòria informativa també hi ha estat present la directora gerent de la Fundació, Carme Castells.


Durant la seva exposició, el vicepresident ha destacat la qualitat de les propostes, indicant que "tot i l’austeritat que presideix ara mateix les actuacions de les administracions públiques, s’ha aconseguit tancar un ventall d’activitats de gran nivell que serà capaç d’atreure a un bon grapat d’espectadors i visitants". Joan Rotger ha incidit també en la diversitat de la programació presentada avui, atès que combina propostes culturals de diferent caire, des de la literatura, fins a la cultura popular o la gastronomia. En paraules de Rotger, la fundació ha elaborat una oferta "a l’abast de tots els ciutadans, ja que pensam que la cultura, i més en temps de crisi econòmica com els que vivim, ha de ser accessible a totes les persones sense excepció".


 Al mateix temps, el responsable insular de Cultura, Patrimoni i Esports ha assenyalat que la fundació comptarà aquesta tardor amb "una programació que mira cap el futur, en tant que centra bona part de la seva oferta en la formació de les noves generacions de ciutadans, sempre amb l’objectiu d’educar als joves d’avui per tal que demà siguin també capaços de construir una Mallorca més preocupada per la cultura i més coneixedora dels seus referents històrics, artístics i culturals".  Un altre aspecte destacat per Rotger ha estat l'homenatge que la programació dedica a dues figures claus de la nostra cultura: Mossèn Alcover i Josep Coll Bardolet, dintre de l'Any Commmemoratiu que ha instaurat el Consell de Mallorca.


Entre el nombrós ventall de propostes culturals que la Fundació Cases Museu acollirà aquests propers mesos destaquen les següents:


 - Nou cicle 'La cuina contada', que tracta de donar a conèixer els vincles de la gastronomia amb la literatura i la cultura popular. Seran un total de 5 sessions realitzades a diferents restaurants de Mallorca. Les persones que s'hi inscriguin podran assistir a una tertúlia gastronòmico-literària i, a continuació, degustar un menú temàtic preparat per a l'ocasió.


 - Nous cicles de rutes, associats a les commemoracions de l'Any Alcover i l'Any Coll Bardolet 2012. En concret, hi haurà dues rutes diferenciades. Per una banda, les Rutes de la Paraula, dedicades a recuperar mots en desús del Diccionari Alcover-Moll. Aquesta iniciativa proposa descobrir tres entorns diferents i, tot fent el recorregut, aprendre usos, costums i mots. Els recorreguts comprendran tres itineraris diversos: un específicament marítim, que es desenvoluparà a Portocolom, al municipi de Felanitx; un altre relacionat amb la Mallorca de Foravila, que tendrà lloc a Sant Joan i Vilafranca; i, per últim, una tercera ruta que visitarà el mercat de Sineu.


Per un altre costat, es duran a terme les Rutes del Color, dedicades a descobrir els vincles del nostre paisatge amb les arts plàstiques i literàries. En homenatge a l'artista Josep Coll Bardolet, s'organitzaran dos recorreguts d'alt valor artístic, que han inspirat a molts escriptors i pintors: la ruta de Deià fins a Llucalcari, d'una banda; i la ruta de Pollença. Tots dos itineraris es realitzaran baix el guiatge de l’escriptor i historiador Gaspar Valero.


 Paral·lelament, la roda de premsa d'aquest matí ha servit també per donar a conèixer el programa d'activitats educatives de la Fundació Cases Museu per aquest curs 2012-2013.  Aquesta oferta formativa ha estat ja proposada als centres educatius i, de fet, s’ha recollit un nombre destacat de reserves.


Cal recordar que un dels objectius neuràlgics de la Fundació, tal com marquen els seus estatuts, consisteix en facilitar eines i recursos didàctics amb la intenció d’enriquir les visites a les seves dependències i potenciar el coneixement de les figures i les obres de tres autors insignes de la nostra cultura, com són Llorenç Villalonga, Blai Bonet i el Pare Ginard.


El programa contempla un diversificat ventall d’activitats grupals adaptats a diverents nivells educatius, i disponibles també per als visitants adults. De totes elles, caldria destacar les següents:


 - Visites guiades a les Cases Museu


-  Propostes didàctiques, com ara ‘La memòria de la infantesa’, ‘Mallorca, un temps’, ‘Passeig per la infantesa’ i ‘Santanyí, el poble viscut’, entre d’altres, que es divideixen entre les diferents seus de les cases museu.


- Les rutes literàries, centrades en el coneixement de les obres dels tres autors. Així, per exemple, en el cas de Llorenç Villalonga, es realitza un recorregut a través de les dependències de Can Sabater per aprofundir en els indrets i les localitzacions d’una de les seves obres de referència, ‘Mort de dama’.


-  Les dramatitzacions literàries, una activitat específicament dirigida als estudiants d’Educació Secundària i Batxiller, però accessible també per als usuaris adults. Es tracta de representacions que es duran a terme al llarg de tota una setmana, entre abril i maig, en el cas dels centres que hagin fet la corresponent reserva.


-   Tallers temàtics, i en concret el dedicat a la música, consistent en conèixer els principals aspectes del cançoner mallorquí, pel que fa a instruments, tonades i cançons.


-   Tallers de creació literària, que comprenen tant activitats de poesia i glosa mallorquina com una trobada amb autors anomenada ‘Jo també vull escriure’.


-   Projeccions, amb la posada en marxa d’un cineforum literari durant el qual s’exhibiran títols com ‘Bearn o la sala de les nines’, ‘El mar’, ‘L’illa de l’holandès’ o l’aclamada pel·lícula d’Agustí Villaronga ‘Pa negre’. Dins aquest mateix apartat, es durà a terme un cinefòrum sobre cultura popular que permetrà visionar peces com ‘Tonades de feina a Mallorca’, ‘La Sibil·la i les matines’, ‘Sant Antoni’, ‘D’Es Castell a sa Pobla’ i ‘De la Mediterrània a l’Afganistan’.

Documents relacionats