Streptopelia decaocto
Tórtola turca / Collared Dove
Fam. Columbidae
48-55 cm. d'envergadura
Pes de 350 g.
Longitud del cos 28-32 cm.


Imatge tórtora turca
És de major mida que la tórtera. Es diferencia també d'aquesta per tenir la cúa més llarga. La coloració és molt pàl·lida de color crema, blanc, gris i tonalitats olivàcies. Destaca clarament una taca negre allargada amb forma de collar a cada costat del coll. Aquest collar és absent en els joves. Generalment, viu formant esbarts a boscos, jardins i terres de conreu.
També se la troba a zones rurals i urbanes. Es troba en expansió a Balears i en general a tot Europa. El vol, és ràpid i directe, amb un bategar d'ales potent. Quan descansa sobre una branca o pastura en terra cercant aliment, emet un cant més potent que el de la tórtera. Els caçadors valoren també aquest aucell. És una espècie introdüida que es pot trobar també com animal de granja. Sembla ser més caçada que la tórtera dagut a la seva ploriferació. Es cacen a l'estiu.
La tórtera turca va ser objecte d'estudi conjunt de la Conselleria i la Federació Balear de Caça els anys 2001 i 2002. Amb aquest treball es va constatar un increment molt notable de les seves poblacions. L'espècie havia arribat a les Balears a principis dels anys 90 o finals del 80, i les primeres dades són de la costa de Llevant de Mallorca. Tot i que és una espècie lligada a hàbitats urbans i periurbans, té interès per als caçadors en algunes zones, i la seva captura, sotmesa a un màxim diari, es permesa des de 2001.