Actualitat

ActualitatEl túnel de Sóller aixeca les barreres per sempre (29.12.2017)


El rescat de la infraestructura s’ha materialitzat a les 0 hores de dia 29 de desembre. A partir d’ara, ja no s’haurà de pagar el peatge més car d’Espanya per circular-hi.


Els assistents a l'acte del rescat
Els assistents a l'acte del rescat
El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, han assistit a l’acte simbòlic del rescat del túnel de Sóller. També hi han participat el vicepresident segon del Consell, Jesús Jurado, i la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido. 


El president Ensenyat ha afirmat que «rompre barreres sempre suposa avançar, i avui, torna a quedar demostrat. Feim una passa més avançant cap una Mallorca més justa. Rescatar el túnel converteix a tots els mallorquins en iguals. S'han acabat els greuges comparatius». 


A més, «el rescat del túnel era un compromís i hem complert. Hem demostrat que governem pensant en tothom i no en uns pocs. La nostra gestió és des de la proximitat i amb un objectiu clar: som el vertader govern de Mallorca», segons Ensenyat. 


Per la seva banda, la consellera Garrido ha manifestat l’alegria de poder «donar resposta a una reivindicació història. Aixecam una barrera que no s’hauria d’haver posat mai i podem igualar a tots els mallorquins i mallorquines en matèria de mobilitat». 


«És una bona notícia per a la ciutadania perquè resolem un problema de connectivitat entre Sóller i la resta de Mallorca. A partir d’avui, cap ciutadà haurà de pagar per anar al metge o a fer feina. Avui, el peatge ja és història», segons Mercedes Garrido, qui ha afegit que «el negoci que tenia una empresa ara és el negoci de tots els mallorquins».   


«Les desigualtats entre la gent de Mallorca continuen existint, i és necessària molta feina per reduir-les. Però, avui feim una passa en la bona direcció, avui som un poc menys desiguals, hem eliminat un peatge injust i la gent de la vall ja no són ciutadania de segona», segons ha manifestat Jesús Jurado, vicepresident segon del Consell. A més, ha volgut agrair la tasca «reivindicativa de les plataformes populars que han lluitat contra un peatge injust i abusiu durant 20 anys». 


La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha volgut recordar que, al 2003, «va ser un govern d’esquerres qui va fer gratuït el túnel per a tots els sollerics i veïnats dels voltants. I torna a ser un Govern i un Consell d’esquerres, amb una inversió de 16,3 milions d’euros, el que per fi elimina l’únic peatge de Mallorca i posa per damunt els interessos dels ciutadans».


A més, ha afegit que «el rescat del túnel és un acte carregat de simbolisme, més enllà del fet d’aixecar una barrera: significa acabar amb el peatge més car d’Espanya per quilòmetre recorregut i significa acabar amb la injustícia que patien els habitants de l’illa i sobretot de Sóller i els municipis veïns, posant fi a la privatització de la seva mobilitat». 


L’aixecament de les barreres posa fi a més de 20 anys de peatge, el més car d’Espanya amb 5,10 euros per trajecte (1,70 euros cada quilòmetre). A més, era l’únic peatge directe que pagaven els ciutadans. 


Tots els assistents, com a acte simbòlic, han atravessat el túnel amb un bus del TIB, per seguir aprofundint en la necessitat de promoure l’ús del transport públic i disminuir el del cotxe privat.  


L’acte ha comptat amb altres consellers i conselleres del Consell de Mallorca i del Govern de les Illes Balears. També hi ha hagut representació dels ajuntaments de Sóller i Bunyola i d’associacions de veïnats de la zona.   


RECEPCIÓ DE LES INSTAL·LACIONS


Dia 28 al matí, el secretari tècnic de Territori i Infraestructures, Marc López; i el director insular d’Infraestructures i Mobilitat, Joan Cifre han assistit a l’acte de signatura de la recepció de les instal·lacions del túnel de Sóller. 


Una vegada analitzat l’inventari i les instal·lacions, s’han marcat sobre el document tot allò que rebrà el Consell per part de l’empresa concessionària de la infraestructura. 


 


Documents relacionats