Actualitat

ActualitatEl Consell destina 423.000 € a dotar de serveis, material i millores en equipaments a la Xarxa de Biblioteques de Mallorca aquest 2017 (15.12.2017)


Un pressupost que inclou 93.000 euros en inversions en millores d’equipaments per a les biblioteques municipals, on s’han programat 317 activitats i s’ha subministrat llibres i material audiovisual per valor de 165.000 euros. Un balanç que s’ha donat a conèixer en motiu de la trobada anual dels representants de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, que s’ha celebrat aquest divendres a Algaida.Foto de família dels responsables del Departament de Cultura del Consell i els responsables de les biblioteques de Mallorca, avui al Casal Pere Capellà d'Algaida.
La trobada ha comptat amb la presència del vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles i del director insular de Cultura, Rafel M. Creus, així com de la batlessa d’Algaida, Maria Antònia Mulet.


 


Els responsables del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports han donat compte de la concreció d’alguns dels projectes engegats just el dia després que el Ple del Consell hagi aprovat inicialment el Reglament del Sistema de Biblioteques Públiques de Mallorca, que ofereix un marc estable de feina amb les biblioteques municipals a les quals el Consell presta serveis d’assessorament, coordinació, xarxa informàtica, activitats i subministrament de llibres.


 


Una vegada aprovat definitivament aquest Reglament, el Departament de Cultura impulsarà durant el 2018 la renovació dels convenis entre el Consell i els ajuntaments de qui depenen les biblioteques que formen part de la Xarxa: “és una bona oportunitat per obrir un debat públic sobre el paper que han de desenvolupar les biblioteques”, ha assegurat el vicepresident primer, Francesc Miralles, “serà positiu que en els municipis se parli de biblioteques i de com es vol organitzar el servei”.


 


Miralles també ha explicat que des de l’1 de desembre, totes les biblioteques de Mallorca es beneficien del nou servei de préstec interbibliotecari que ha assumit el Departament de Cultura del Consell amb personal propi, després que hagi finalitzat el servei de missatgeria de La Caixa. Un nou servei que ha gestionat des del 29 de març fins a dia d’avui 4.040 sol·licituds de préstec de la Xarxa de Biblioteques de Mallorca, de les biblioteques de l’Ajuntament de Palma, Can Sales, Can Torró i la biblioteca de Deià.


 


Des del passat mes de setembre, les biblioteques municipals també es beneficien del nou contracte de subministrament de llibres i material audiovisual que va adjudicar el Departament de Cultura del Consell a finals de juliol. Un contracte de dos anys, prorrogable dos més, que aquest 2017 ha subministrat llibres i audiovisuals per valor de 165.106 euros. A partir del mes de gener està previst que les biblioteques integrades en la Xarxa puguin reprendre també el subministrament de publicacions periòdiques.


 


Per aquest 2017, el pressupost destinat a activitats a les biblioteques municipals de Mallorca per part del Consell ha estat de 73.391 euros, que s’han traduït en 317 activitats de foment de lectura. L’any que ve s’introduirà un canvi important, ja que a partir de juliol de 2018 aquestes activitats es vehicularan a través d’una línia pròpia de subvenció per a activitats a biblioteques inclosa dins el Catàleg d’Activitats Culturals del Consell de Mallorca (CACIM), que nodreix el circuit cultural “Cultura en Xarxa”.


 


També hi ha hagut recursos per a formació i una aposta per la millora dels equipaments que ha significat una inversió de 93.154 euros en 36 biblioteques municipals de Mallorca aquest 2017 des del Departament de Cultura, Patrimoni i Esports del Consell. Inversions que s’han traduït en millores en mobiliari, senyalització i equipament tècnic –lectors de llibres electrònics, ordinadors, impresores, escàners i altre material informàtic-. El vicepresident primer, Francesc Miralles, ha anunciat que la previsió per al 2018 és haver publicat la nova convocatòria d’ajuts per a equipaments culturals dins el mes de gener “el que permetrà millores importants en la gestió d’aquestes subvencions, aconseguirem esgotar els doblers que hi destinam i fer-ho de manera més ordenada durant tot l’any”.


 


La Xarxa de Biblioteques de Mallorca està formada per 70 biblioteques municipals i 2 de pròpies del Consell de Mallorca: la Biblioteca de Cultura Artesana (BCA) i la Biblioteca Lluís Alemany. En conjunt sumen 105.000 usuaris i són un eix essencial de la vida cultural dels municipis. El 2015 la Xarxa va celebrar 30 anys d’existència, des que el juliol de 1985 se signàssin els primers convenis entre els ajuntaments i el Centre Coordinador de Biblioteques del Consell. 

Documents relacionats