Història: l’any 1979 se signaren els Estatuts de la Fundació, segons els quals els estudis i tallers on treballà Joan Miró, així com una selecció d’obres que s’hi trobaven, passaven a formar part de l’Ajuntament de Palma. Uns anys després de la mort de l’artista, l’any 1983, per iniciativa de Pilar Juncosa es decidí demanar a l’arquitecte Rafael Moneo la construcció d’un nou edifici que servís de seu de la Fundació, es va inaugurar l’any 1992.

Edifici: la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca està formada per tres edificis que configuren un valuós conjunt arquitectònic: el taller dissenyat per l’arquitecte Josep Lluís Sert, amic de l’artista, construït l’any 1956; la possessió de Son Boter, casa mallorquina del segle XVIII que Miró adquirí per emprar com a segon estudi i on es conserven nombrosos dels seus grafits; i l’edifici Moneo, projectat per Rafael Moneo com a seu de la Fundació. Les dues primeres construccions són Bé d’Interès Cultural.

Fons: el 1981 Miró i la seva dona, Pilar Juncosa, varen donar a la Fundació els tallers de l’artista, així com les obres, els documents i els objectes que contenien. Aquest fons consta de pintura, dibuix, escultura i obra gràfica de Miró. Amb el temps, la col·lecció s’ha anat enriquint amb obres d’altres artistes, procedents d’homenatges a Miró o de la producció d’obra gràfica als tallers de la Fundació.

Exposició permanent: l’exposició permanent, que es renova cada cert temps, s’ubica a l’edifici Moneo. També es poden visitar el taller Sert i el de Son Boter, mantinguts gairebé tal i com els va deixar l’artista, així com els jardins, on s’ubiquen algunes escultures de Miró.

Titularitat i gestió: pública, Fundació Pública Municipal Pilar i Joan Miró a Mallorca.

Per saber-ne més:


Els tallers de Miró. Palma: Fundació Pilar i Joan Miró, [s.d.]


Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca: guia. Palma: Electa, 1992


Miró. Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca [catàleg de l’exposició; publicat amb motiu de la presentació del catàleg raonat de la Fundació Miró a Mallorca]. Barcelona: Lunwerg, 2005


         
Taller Sert
Espai Estrella