Història: Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma fou inaugurat el 30 de gener de 2004. La història del museu havia arrencat l’any 1997 amb l’acord entre la Fundació d’Art Serra, que cedia una col·lecció d’obres d’art, i l’Ajuntament de Palma, que aportava els terrenys del Baluard de Sant Pere. Aquell mateix any, ambdues entitats, a les qual s’afegien el Govern i el Consell ?que hi dipositaven noves obres?, formaren un consorci que impulsà la construcció del museu.

Edifici: el museu està ubicat dins el baluard de Sant Pere, part de la murada renaixentista que envoltava Palma fins a principis del segle XX. El nou edifici, obra de Lluís i Jaume García-Ruiz, Vicente Tomás i Ángel Sánchez-Cantalejo, promou el diàleg respectuós entre l’arquitectura contemporània i la vella murada. Com a element singular, Es Baluard disposa de l’aljub, dipòsit d’aigua del segle XVII.

Fons: la col·lecció d’Es Baluard recull obres dels principals artistes i moviments que han confluït i conflueixen a les Illes Balears des dels inicis del segle XX fins a l’actualitat i les relaciona amb les d’altres contexts artístics nacionals o internacionals.

Exposició permanent: en l’actualitat, l’exposició permanent es desenvolupa en quatre grans eixos: «Modernisme i postmodernitat», «Diàlegs en l’abstracció», «Ceràmiques de Picasso» i «Miró. Ubú en escena».

Titularitat i gestió: pública, Fundació Es Baluard (Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma, Fundació d’Art Serra).

Per saber-ne més:


ALAMINOS, Josep Maria. «Es Baluard: contradiccions, memòries i ambigüitats». A: El Mirall (2011), núm. 222, p. 32-35


BENNASAR, Toni. «Inauguración de Es Baluard Museo de Arte Moderno y Contemporáneo de Palma». A: Revistart (2004), núm. 87, p. 4-5


BORRÀS, Maria Lluïsa [et al.]. Es Baluard: any zero. Palma: Fundació Es Baluard, 2004


Del baluard renaixentista al renaixement del baluard [catàleg de l’exposició]. Palma: Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, 2004


Es Baluard: la mar, la ciutat, l’home, l’art. Palma: Museu Es Baluard, 2004


Memòria 2005: Fundació Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma. Palma: Fundació Es Baluard, 2006


PASCUAL, Aina; LLABRÉS, Jaume; MURRAY, Donald G. (fotografies). El Baluard de Sant Pere i la Ribera del Moll. Palma: Promomallorca, 2004


SERRA, Pere. Memòries d’un museu: diàlegs en es Baluard. Muro: Ensiola, 2007