Història: Can Sabater fou adquirida pel Consell de Mallorca l’any 1996. Després d’una primera intervenció arquitectònica, l’any 1999 obrí les portes com a casa museu dedicada a Llorenç Villalonga.

Edifici: Can Sabater, declarat Bé d’Interès Cultural l’any 1997, és un edifici senyorial del segle XVII que va ser propietat de Teresa Gelabert, la muller de l’escriptor Llorenç Villalonga. El matrimoni residí en aquest casal durant els anys de la guerra civil i als mesos d’estiu.

Fons: la Casa Museu Llorenç Villalonga acull una bona part del llegat de l’escriptor, cedit a la Fundació a la seva mort, així com un centre de documentació de literatura contemporània en el qual tenen cabuda fons bibliogràfics, hemeroteca especialitzada en cultura i literatura catalana i fons audiovisuals.

Exposició permanent: la casa es manté en bona part així com era en vida de l’escriptor. Conserva estances i elements típics d’una casa benestant mallorquina, com la cuina original, l’alcova o el celler. A la primera planta s’ubica una exposició permanent dedicada a la figura i obra de Llorenç Villalonga, que integra el despatx de l’escriptor.

Titularitat i gestió: pública, Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet (Consell de Mallorca, UIB, ajuntaments de Binissalem, Sant Joan i Santanyí).