Història: el casal modernista de Can Prunera fou adquirit l’any 2006 per la Fundació Tren de l’Art. Es va inaugurar com a museu el 24 d’agost de 2009.

Edifici: el casal fou construït entre 1904 i 1911 per Joan Magraner i Margalida Vicens, coneguts amb el malnom de Pruneres, família d’immigrants sollerics enriquida gràcies als seus negocis frutícoles a França. No se sap amb seguretat qui fou l’artífex del casal, influït per l’art nouveau francès, tot i que s’ha atribuït a Joan Rubió i Bellver, que en aquells anys bastia la façana de l’església parroquial i el Banc de Sóller. L’edifici està declarat Bé d’Interès Cultural.

Fons: a banda del mobiliari original modernista, Can Prunera compta amb una col·lecció d’art contemporani cedida per la Fundació d’Art Serra, a més de donacions i dipòsits de particulars. Predomina la pintura i hi són representats grans mestres dels segles XIX i XX (Miró, Toulouse-Lautrec, Klee...) i pintors mallorquins o vinculats amb Mallorca (Juli Ramis, Santiago Rusiñol, Miquel Barceló...). Finalment, el fons compta amb el dipòsit permanent d’una col·lecció de pepes antigues propietat de León López.

Exposició permanent: l’exposició permanent inclou les plantes baixa i principal on s’ha conservat l’atmosfera modernista del casal, amb part del mobiliari i la decoració originals, l’exposició «Del modernisme al segle XXI», de pintura contemporània, i unes sales dedicades a Juli Ramis i a l’exhibició de la col·lecció de pepes antigues.

Titularitat i gestió: privada, Fundació Tren de l’Art (Ferrocarril de Sóller, Fundació d’Art Serra, Ajuntament de Sóller, Govern de les Illes Balears, Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma).

Per saber-ne més:


QUETGLAS, Antoni; SERRA, Pere; TUR, Margalida. Can Prunera Museu Modernista: catàleg d’obres de grans mestres dels segles XIX i XX. Sóller: Fundació Tren de l’Art, 2010


              
Exposició permanent
Façana
Escala