Funcions, especialistes, associacions...
Un bomber en l'extinció d'un incendi
Els Bombers de Mallorca són professionals encarregats d’'atendre i solucionar els incidents i les emergències que sorgeixen dels diferents tipus de sinistres que es podueixen a la Part Forana de l'illa de Mallorca.

Les seves tasques van des de la propia extinció d’incendis, motiu pel qual es constituí el Servei de Bombers, l’any 1984, i la prevenció d’aquests mateixos, fins a l’atenció dels accidents de trànsit, que avui dia s'ha convertit en una important causa de sortida, passant pel rescat o la recerca a la muntanya, l’auxili en torrentades, i un llarg etc.

Avui dia els Bombers de Mallorca tenen la seva seu central a l’Edifici de la Llar de Joventut del carrer General Riera de Palma. Aquest edifici acull el cos tècnic i administratiu dels Bombers, així com la Central telefònica i el magatzem, tots sota les ordres del Cap de Bombers, depenent de la Direcció General d’Emergencies del Consell de Mallorca.

Cada un dels vuit parcs que composen el Servei de Bombers està integrat per un sergent, un caporal per a cada torn, a més dels propis bombers conductors. En total 200 persones en servei per atendre les possibles emergències.

Grup rescat de muntanya
Grup rescat de muntanya
Donat que el nombre de rescats i recerques, sobretot a la Serra de Tramuntana, genera un gran nombre de sortides anuals, el Servei compta ja amb dos cossos especialitzats: el Grup de Rescat de Muntanya i la Unitat Canina.

El Grup de Rescat de Muntanya va ser creat l’any 2000; es tracta d’un grup d’èlit especialitzat en l’actuació a incidents de muntanya amb persones perdudes o ferides. El GRM es manté en constant formació pel que fa a tècniques de rescat, recursos i equipaments i duu a terme un entrenament permanent tant a la muntanya com als torrents de l'illa. Els bombers que el constitueixen es concentren en els parcs de Sóller i Inca.

L’altre grup d’especialistes complementa aquest primer, i va ser creat a febrer del 2007 i és encara prou jove i està en ple procés de definició. Es tracta de la Unitat Canina de recerca, constituida per una sèrie de bombers cadascun d’ells responsables d’un ca especialment entrenat per al rastreig en grans àrees. Aquests cans ajuden de forma decisiva a la localització de persones extraviades.

A l'Uhuru Peak, el punt més alt del Kilimanjaro (Tanzània)
Els Bombers de Mallorca compten amb diverses associacions i participen en un ampli ventall d’activitats de caràcter esportiu, lúdic i/o solidari.

L’Agrupació d’Oci Esportiva dels Bombers de Mallorca fou creada el 5 de desembre del 2000 i ajuda en la preparació i execució de diverses activitats anuals. Està integrada per tots aquells bombers de la casa que en volen formar part.

Així, a través d’aquesta agrupació, els bombers participen en campionats i mundials de ciclisme, torneigs de voleibol, futbol, i un llarg etc. Aquesta organització també s’encarrega de les activitats relacionades amb la festivitat del patró dels Bombers, Sant Joan de Déu, el vuit de març, i en les diverses festes nadalenques que es duen a terme.

També compten amb un Club de Busseig, constituit dia 11 de juliol del 2002, que actualment compta amb uns seixanta socis i s’ocupa tant de la gestió de llicències com d’impartir diversos cursos de diversos nivells per als bombers i els seus familiars; a tal efecte, compta amb cinc instructors. Tots els cursos són reconeguts per la FEDAS (Federació Espanyola d'Activitats Subaquàtiques).

Una activitat fixa del Club va ser la neteja del fons marí al Parc de Sa Dragonera.

La més recent de les associacions esportives va néixer l’any 2008; es tracta dels Tribombers. Aquesta associació ha participat en competicions de duatló i triatló.

D’altra banda, els Bombers de Mallorca, a través de Bombers Sense Fronteres i del Fons Mallorquí de Solidaritat, realitzen diverses activitats de solidaritat amb altres cossos de bombers de països subdesenvolupats o en vies de desenvolupament, a on envien sovint material divers i vehicles.