Declaració Institucional sobre els “Vint i cinc anys de la creació del cos de bombers de Mallorca” (1984-2009)”

Tal dia com avui, el 7 de maig de l’any 1984, el Consell de Mallorca va crear el SERPREISAL, el Servei de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, un nou cos de bombers al servei de la ciutadania. Es compleixen, doncs, vint-i-cinc anys de la posada en marxa del Servei, avui anomenat Bombers de Mallorca.

Aquesta declaració vol ser un reconeixement a les persones que encapçalaren aquella empresa i que senten aquest cos de bombers com una part més de la seva persona, del seu esperit. Per això, cal retre homenatge a totes les persones que ho varen fer possible: als polítics que prengueren la decisió de posar el servei en marxa, als juristes que aclariren els entrebancs legals, als tècnics que feren realitat el projecte, al personal administratiu que va dur a terme tota la feina relacionada amb els recursos humans i a aquell primer grup de 30 persones, els primers bombers, que varen contribuir al fet que els Bombers de Mallorca siguin avui una realitat reconeguda i valorada per la població de tota la part forana de l’illa de Mallorca, el seu àmbit físic d’actuació.

Els Bombers de Mallorca, d'ençà que va néixer el servei, s'han afrontat a més de 72000 sinistres, en els quals han hagut de dur a terme les tasques diverses que tenen encomanades.

Hi ha la tendència a associar bombers i foc. Però s’ha d’assenyalar que els sinistres amb foc, bàsicament incendis forestals, urbans, agrícoles, entre d’altres, representen únicament una part de la feina dels bombers. El salvament de persones en situacions difícils, a la muntanya, a la mar, en accidents de vehicles o en altres circumstàncies, són allò que, en realitat, representen el
gruix de la seva tasca.

El Consell de Mallorca, com a institució supramunicipal, ofereix aquest servei professional a la ciutadania i a la gent que visita la nostra illa. És un cos d’emergències que està a disposició dels ajuntaments de l’illa de Mallorca, amb l’objectiu de donar un servei de qualitat a les persones i per continuar salvaguardant el més preuat que tenim, les nostres vides i la nostra terra.

És per això que, tot i les dificultats que tenen les nostres institucions, ha arribat l'hora que el govern de Mallorca faci un esforç. Aquests vint-i-cinc anys han de ser un punt d'inflexió en aquest servei. S'ha de passar de l'adolescència a la maduresa. Ara bé, això no serà possible sense l'esforç constant que s'ha fet fins a avui, sense la gent que ha dedicat mitja vida a aquest servei, al servei de les persones, de les persones que ens envolten i que estimam, de la gent d'aquesta terra.

A la Seu del Consell de Mallorca, 7 de maig de 2009