Figura destacada de l'any 2017, una pionera compromesa amb Mallorca (Prússia 1858-Argentina 1931)Clara Hammerl arribà a Mallorca en 1879, procedent de Berlín de la mà del seu marit , Guillem Cifre, ideòleg de Caixa de Colonya, una caixa d’estalvis que tenia la voluntat d’estimular la costum de l’estalvi entre els treballadors.


Al començament, Clara Hammerl treballà a la institució lliure d’Ensenyança de Pollença: una de les fites més destacables de la pedagogia a Mallorcaamb un model d’educació progressista i laica. Aquesta feina, ja va topar amb la mentalitat catòlica i tradicional dels vilatans i va fer que Clara tingués que suportar l’escarn i les crítiques de gran part dels habitants del poble de Pollença.


A l’any 1908 morí el seu marit i ella agafar les brides de Caixa de Colonya, i així es va convertir en la primera directora d’una entitat financera de Espanya. Tot plegat , lluitant contra una societat que l’acusava de no catòlica (la seva religió era la luterana) i de males praxis. A més la censuraven per ser una dona revolucionària, però va saber fer-se un lloc en un món en el qual el poder sol l’exercien els homes.


Escultura Clara Hammerl
Presentació del llibre "Clara Hammerl. Una dona de paraula"

A la Sala de plens del Consell de Mallorca, dia 20 de març a les 19.00 h.

Projecció del documental Clara Hammerl. El lideratge d'una dona

Dimarts, 23 de maig a les 19.15 hores al CineCiutat

Taula rodona "CLARA HAMMERL I ROSA SENSAT"

4 de juliol , de 17 a 21 h. Al Centre Flassaders, carrer Ferreries, 10 de Palma.