Columba palumbus
Paloma torcaz / Common Wood Pigeon
Fam. Columbidae
75-80 cm. d'envergadura
Pes de 450-550 g.
Longitud del cos 40-42 cm.


Imatge tudó
És el "colom" de major mida, inconfusible per la seva coloració gris blavós amb dues taques ben blanques situades una a cada costat del coll. El bec presenta una coloració cridanera, meitat groc, meitat vermell.

Els ulls són grocs també. En vol es distingeixen unes clapes blanques situades una a cada ala. Aquesta característica fa possible la seva identificació ràpida descartant confusió amb altres espècies.
Trobarem al tudó a zones de bosc, especialment pinars i, sovint també a zones de conreu en recerca d'aliment (grà, llavors i invertebrats).

Realitzen dues o tres postes anuals covades pels dos sexes. La població sedentària de Balears es veu reforçada pels exemplars migratoris que arriben durant l'octubre-novembre. El seu vol sorollós és característic i una de les seves característiques més interessants és el seu curiós cant.
Popularment es diu que el tudó canta al sol dient: justícia, justícia, per a mi. És una espècie que es troba en expansió.