Sturnus vulgaris
Estornino pinto / starling
Fam. Turdidae
260 cm. d'envergadura
Pès de 80 g.
Longitud del cos 18-22 cm.

Imatge estornell
Imatge estornell
A la tardor arriben gran esbarts d'estornells procedents del nord d'Europa. La coloració que presenten és la hivernal, molt obscura amb reflexos verds i roses. Tot el cos es troba pigallat de taques blanques. D'aquí el nom castellà de "estornino pinto". Habita zones de cultiu. Per una banda és beneficiós com a controlador d'insectes, però per altre banda, fa mal bé quan passa els mesos d'hivern dins les ciutats i a part del soroll estrident que emet provoca danys amb els seus excrements, a més de les olives que consumeixen.
L'estornell provoca un dels espectacles més formosos de la tardor: el grups formats per milers d'individus es reuneixen en el cel formant unes grans masses concentrades que s'estiren i arrufen canviant de forma donant lloc a figures inesperades.
A les colgades, especialment a l'Albufera es reuneixen cents de mils d'individus.